Forradalom és futball

2022-03-15

A magyarországi kommunista államhatalom miatt emigrációba kényszerült futballsztárjaink közül Puskás Ferenc és Kubala László is szerzett gólt március 15-i mérkőzésen.

Puskás Ferenc az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások miatt nem mert visszatérni Magyarországra a Budapest Honvéd dél-amerikai túrájáról. Ezért a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA), hogy Puskást tiltsák el a labdarúgástól két évre. A legendás tízes a büntetés letelte után távol hazájától, a Real Madrid klasszisa lett. Puskás 1964. március 15-én a Murcia ellen volt eredményes a spanyol bajnokság 25. fordulójában. A találkozót a „királyi gárda” a magyar zseni góljával és Di Stéfano mesterhármasával 4–1-re nyerte meg.

Kubala László 1949-ben menekült el a magyarországi kommunista hatalomátvételt követően. Az MLSZ kérésére a FIFA őt is eltiltotta a futballtól. A két és fél éves büntetés lejárta után Kubala az FC Barcelona legendás játékosává vált. A budapesti születésű klasszis 1959. március 15-én a spanyolországi pontvadászat 25. fordulójában az Osasuna kapuját vette be. Csapata, a Barcelona 6–1-re verte a pamplonai gárdát, Kubala a hatodik katalán találatot jegyezte.

Március 15 a Rendszerváltás előtt a Rákosi-korszakban, majd az 1956-os forradalom vérbefojtása miatt a Kádár-korszakban sem vált nemzeti ünnepé. A Kádár-korszakban a hatalom tartott március 15-től, hiszen ez a nap részben összekapcsolódott az ’56-os események emlékezetével. Így az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének és a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja csupán 1990 óta számít nemzeti ünnepnek, valamint a magyar sajtó napjának.

További hírek