Gyász: elhunyt Kozma Imre atya

2024-10-17

Életének 85. évében elhunyt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

1940. június 4-én Győrzámolyban született. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. Döntése komoly elkötelezettséget jelentett, hiszen 1958-ban a papi hivatást választó fiatalok biztosan számíthattak arra, hogy az államvédelmi hatóság zaklatni és üldözni fogja őket – emlékezett vissza a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hivatalos honlapja

Kozma Imre atyát 1963-ban szentelték pappá. Első állomáshelye Tát-Dorogbányán volt, majd áthelyezték Budapestre. 1968 és 1977 között a Ferenciek terén álló Alkantarai Szent Péter templomban szolgált.Az 1989-ben megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökeként a szegények, idősek, hajléktalan emberek ellátását szervezte meg. A zugligeti templom kertjében megnyitotta az első menekülttábort a Budapesten gyülekező keletnémet családok előtt, ezzel az akkori Európa legnagyobb humanitárius akcióját indította el, melynek során 48 ezer menekültet fogadtak be Magyarországon. A három és fél évtized alatt a Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezetté vált, amely szociális, oktatási és egészségügyi ellátásokból is hálózatot épített ki, intézményeiben és önkéntes csoportjaiban naponta átlag 17 ezer emberről gondoskodik.

1997-ben Kozma Imre atya felvételét kérte a Betegápoló Irgalmasrendbe, mely irányítása alatt megerősödött, és kórházaival az egészségügyi ellátás jelentős szereplőjévé vált. 82 éves koráig vezette a rend hazai szervezetét. 2013-ban pappá szentelésének ötvenedik évfordulójára készülve gyalogosan végigjárta papi szolgálatának állomáshelyeit, 73 évesen 140 kilométeres zarándoklatot tett egy szerzetestársa kíséretében. 2003-ban a Magyar Köztársaság Középkeresztje díjat vehette át, 2005-ben Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Francia Becsületrenddel tüntették ki, 2016-ban Európa Polgár díjjal ismerték el munkásságát.

Kozma Imre atyát szoros szálak fűzték a Puskás Akadémiához, nemcsak meccsekre látogatott ki, de egyéb eseményeken is megtisztelt minket jelenlétével. Jó viszonyt ápolt Puskás Ferencné Hunyadvári Erzsébettel is, ittjártakor pedig mindig volt pár kedves és bátorító szava a gyerekekhez. 2015-ben Erzsébet asszony temetésekor Kozma atya celebrálta a gyászmisét a budapesti Szent István-bazilikában.

Az atyáról a Puskás Akadémia alapítója, Orbán Viktor a közösségi oldalán is emlékezett meg: „Elment Kozma atya, a szeretet és a nélkülözők magyar védőszentje. Isten veled!” 

Kozma Imre atya elkötelezett volt a labdarúgás iránt, gyerekkorában ő is futballozott és az Aranycsapatot is látta élőben játszani. Évek óta aktív tagja volt az MLSZ Grassroots-, Fair Play és Kisebbségi bizottságának. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) honlapja és a Nemzeti Sport is megemlékezett.

Kozma Imre atya emlékét kegyelettel és szeretettel megőrizzük!

(Borítóképen: Puskás Ferencné és Kozma Imre atya.)

További hírek