Hét éve hunyt el Hunyadvári Erzsébet

2022-08-12

Puskás Ferenc szeretett feleségére emlékezünk.

Hunyadvári Erzsébet 1932. április 29-én született Budapesten, a VIII. kerületben. A Kispesti AC kézilabdázójaként, 16 évesen ismerkedett meg Puskás Ferenccel, az egyesület futballsztárjával. A pár 1950. április 10-én házasodott össze a kispesti Nagyboldogasszony-templomban.

Hunyadvári Erzsébet. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferencék egyetlen gyermeke, Puskás Anikó 1952-ben látta meg a napvilágot. Puskás Ferencné az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után 1956. december 1-jén többszöri sikertelen próbálkozást követően jutott ki négyéves kislányával, éjszaka gyalog menekülve a szovjet hadsereg által megszállt Magyarországról Ausztriába. Majd Olaszországban csatlakozott férjéhez, aki a forradalmi események miatt november 1. óta Nyugat-Európában túrázott a Budapesti Honvéddal.

Puskás Ferenc, Puskás Anikó és Puskás Ferencné. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc és Hunyadvári Erzsébet életük végéig kitartottak egymás mellett. Puskás Ferencné öt kontinensre követte férjét, aki Észak-Amerikától Ausztráliáig szinte mindenhol dolgozott edzőként. A pár a rendszerváltás után, 1991-ben költözött vissza Magyarországra. Erzsébet asszony a beteg Puskás Ferencet odaadással és szeretettel ápolta a legnehezebb időkben is.

Puskás Ferencné és Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnöke. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc özvegye tovább ápolta a legendás labdarúgó emlékét. Óriási segítséget nyújtott a Puskás Akadémia elindításához, a FIFA Puskás-díj megalapításához, a spanyolországi Puskás-hagyaték hazaszállításához, valamint a Puskás Intézet létrejöttéhez is. Puskás Ferencné életének 84. évében, 2015. augusztus 12-én budai otthonában hunyt el. Erzsébet asszonyt férje mellé, a budapesti Szent István Bazilikában helyezték örök nyugalomra.

További hírek