Hidegkuti 100

2022-02-28

Hidegkuti Nándor születésének 100 évfordulóján, azaz csütörtökön nyílik a Puskás Intézet kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy emlékkiállítás nyílik a 20 éve elhunyt támadó személyes relikviáiból, valamint az Aranycsapat és Puskás Ferenc futballereklyéiből.

Az eseményen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy azonnal igent mondott, amikor az MTK részéről megkeresték a kiállítás ötletével. „Egy klasszikus múzeumi kiállítással készülünk, a főszereplő személyes tárgyaival és dokumentumaival. Az impozáns, patinás helyszín a magyar sport, a magyar futball múltjának értékét is növeli.”

Ezután Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmesélte, hogy a Hidegkuti-hagyaték a koronavírus-járvány alatt került a birtokunkba, s azt a nagyközönség most először láthatja majd. A sajtótájékoztatón bemutatta Hidegkuti Nándor 1952-es olimpiai győzelem során viselt mezét. Továbbá az 1961 augusztusában Fiorentinával kötött szerződését, kiemelve annak anyagi vonatkozású részeit. A tárlat majdnem 100 relikviából álló anyagát a Puskás Intézet biztosítja.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete szerint Hidegkuti Nándor zseniális futballista volt, majd zseniális edző lett, de mégis az hihetetlenül visszafogott ember maradt egész élete során.

Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója pedig ismertette Hidegkuti Nándor játékosként és edzőként elért páratlan eredményeit.

A sajtótájékoztató végén Deutsch Tamás, az MTK Budapest klubelnöke bejelentette, hogy a kiállítással kezdődik el a Hidegkuti-emlékév, amely 2023 elejéig tart. „Hidegkuti Nándor kék-fehér kincs, és az is teljesen egyértelmű, hogy közös nemzeti kincs. Az MTK egy olyan közösség, egy olyan sportcsalád, amely büszkén és tettekkel is emlékszik legnagyszerűbb sportolóinak a teljesítményére” – mondta a klubelnök.

A Hidegkuti Nándor emlékkiállítás április 17-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.

(Borítókép: MTI/Soós Lajos)

További hírek