Hidegkuti – sportidentitásunk része

2022-03-03

„Hidegkuti 100” címmel kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, az „Öreg” századik születésnapján. A Puskás Intézet és az MTK közös tárlata igazi kincseket tartogat az érdeklődőknek.

Hidegkuti Nándor születésének 100. évfordulóján L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitójában elmondta, hogy a sport az identitásunk része és joggal lehetünk büszkék az Aranycsapat, valamint Hidegkuti Nándor sikereire. Puskás Ferencék elképesztő eredményeikkel beírták nevüket a magyar sporttörténelembe. A főigazgató szerint az 1950-es évek borzalmai mellett be kell mutatni a korszak azon kevés büszkeségét, amelyet többek között az Aranycsapat képviselt.

Id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy a II. világháborúban milyen nehéz helyzetben volt a magyar lakosság és a sportélet.  Az ország lakosságának mindennapjaiban  Hidegkutiék jelentették a büszkeséget.  Az elnök bejelentette: kezdeményezték, hogy ne csak Puskás Ferenc legyen Hungarikum, hanem az egész Aranycsapat.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője az egyetemes labdarúgás kiemelkedő alakjának nevezte Hidegkuti Nándort.  Az MLSZ szakembere szimbolikusnak tartja, hogy az ország legimpozánsabb épületében állítanak emléket az MTK kiválóságának.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta, hogy célunk az Aranycsapat relikviáinak bemutatása. „Nagyon megtisztelő, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban mutathatjuk be először Hidegkuti Nándor hagyatékát.” – mondta. Az igazgató három relikviát ajánlott az érdeklődők figyelmébe:  Hidegkuti 1952-es olimpiai döntőben viselt mezét, a Fiorentina szakvezetőjeként kötött szerződését, valamint a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK)-győzelemmel zárult évad alatt jegyzett edzésnaplóját.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest klubelnöke szerint nem azt kell bizonyítani, hogy Hidegkuti Nándor emlékére miért rendeznek kiállítást a Nemzeti Múzeumban, hanem, hogy a magyar sporthősök emléke előtt miért nem adóztak eddig ilyen szabású tárlattal. A kék-fehérek elnöke köszöntet mondott a Puskás Intézetnek a kiállítás megszervezéséért.

A Hidegkuti Nándor-emlékkiállítás április 17-ig lesz látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Intézetünk köszöni a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak munkáját.

További hírek