Isten éltesse, Santamaríát!

2023-07-31

Ma ünnepli 94. születésnapját Puskás Ferenc legendás madridi csapattársa, José Santamaría.

José Santamaría 1929. július 31-én az uruguayi Montevideóban látta meg a napvilágot. A kiváló védő a fővárosi Nacionalnál kezdett futballozni. A montevideói gárdával ötször nyert bajnokságot.

José Santamaría (jobbra) a Real Madrid öltözőjében. (Fotó: Puskás Intézet)

A Real Madridhoz 1957-ben csatlakozott  – egy évvel hamarabb Puskás Ferencnál. „A királyi gárdával” hatszor volt spanyol bajnok, négyszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), illetve egy-egy alkalommal ünnepelhetett spanyol kupa-győzelmet és Interkontinentális Kupa-sikert. Santamaría Puskás Ferenccel együtt, 1966-ban vonult vissza a játéktól.

José Santamaría a 2016-os madridi Puskás Ferenc-emlékesten. (Fotó: Puskás Intézet)

Santamaría karrierje során 20 alkalommal ölthette fel az uruguayi válogatott mezét, szerepelt az 1954-es világbajnokságon, s játszott a Magyarország elleni elődöntőben. Az uruguayi csapattal negyedik volt a svájci vb-n, négy évvel később már a spanyol nemzeti együttesbe lépett pályára, az 1962-es világbajnokságon. A 16-szoros spanyol válogatott védő Puskás Ferenccel együtt erősítette a La Furia gárdáját Chilében. Az Espanyolt és spanyol válogatottat is edzőként irányító kiválóság többször meglátogatta a már beteg Puskás Ferencet Magyarországon. „Pancho barátom születésnapjára jöttünk el. Boldog voltam, hogy találkozhattam vele, s most is elsősorban az ő kedvéért utaztam Magyarországra. Jó lesz újra átölelni. (…) Minden időszaknak megvolt a legjobb labdarúgója, lehetetlen egyet kiemelni. Azt viszont nyugodtan elmondhatom, hogy a mi korunkban igenis Puskás volt a világ legjobb játékosa” –nyilatkozta 2002-ben a magyar sajtónak José Santamaría.

Isten éltesse sokáig, José Santamaríát!

(Borítókép: Puskás Ferenc és José Santamaría.)

 

További hírek