Játékvezetésből jeles

2022-03-26

102 éve született világhírű sípmesterünk, Gere Gyula.

Gere Gyula 1920. március 26-án Rákospalotán látta meg a napvilágot. A kiváló játékvezető eredileg a Magyar Nemzeti Bank banktisztviselőjeként dolgozott. A futball iránti rajongása miatt huszonhét évesen, 1947-ben tette le a játékvezetői vizsgát, majd végigjárva a ranglétrát 1955-ben vezette első mérkőzését a magyar élvonalban.

Gere Gyula FIFA felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

A statisztikák szerint több mint 120 hazai NB I-es találkozón fújta a sípot, hírnevet mégis a nemzetközi porondon szerzett. Kiemelkedő eseményeknek számított a karrierjében, hogy 1964. április 15-én ő dirigálhatott a Borussia Dortmund–FC Internazionale BEK-elődöntőben.

Gere Gyula ajándéka, amelyet az 1964-es Borussia Dortmund – FC Internazionale BEK-elődöntő emlékére kapott a német csapattól. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Majd nem sokkal később, szeptember 23-án az FC Internazionale–CA Independiente Világkupa–­találkozó második döntő mérkőzésén fújhatott, több mint ötvenezer néző előtt. Gere pályafutása során összesen 50 nemzetközi klubmérkőzést és 8 válogatott találkozót vezetett.

Az 1964-es FC Internazionale–CA Independiente Világkupa-döntő meccslabdája. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Aktív játékvezetői karrierjét követően sem szakított a szenvedélyével: húsz évig dolgozott az MLSZ JB Oktatási Bizottságában. Gere Gyula 73 évesen hunyt el 1993-ban.

További hírek