Jenei Imre 85!

2022-03-22

Ma 85 éves a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Jenei Imre 1937. március 22-én az Arad megyei Bélegregyen született. Pályafutása során az FC UTA Aradnál, az FC Steaua București csapatábanben és a törökországi Kayserisporban játszott. Az aradiakkal kétszer nyert román bajnokságot, a bukaresti gárdával háromszor volt bajnok és négyszer román kupa-győztes. A román válogatottban 12 alkalommal lépett pályára, 1964-ben szerepelt a tokiói olimpián.

Jenei Imre szakvezetőként is nagyon sikeres volt. A Steaua Bucuresti trénereként hatszor ünnepelhetett bajnoki elsőséget és háromszor kupagyőzelmet. A legnagyobb sikert 1986-ban érte el, a román fővárosi együttesel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK-et). Jenei csapata gól nélküli döntetlen után tizenegyespárbajban győzte le a Barcelonát. Ezt követően négy évig irányította a román válogatottat, együttesével kijutott az 1990-es olaszországi világbajnokságra, s ott egészen a nyolcaddöntőig mentelt.

Jenei Imre 1992 és 1993 között volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Mérlege 14 mérkőzésen 6 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség volt.

2017 májusában a Puskás Intézet nagyváradi kiállításának megnyitóján részt vett Jenei Imre. Az eseményen mesélt Intézetünknek többek között a Puskás Ferenchez fűződő személyes kapcsolatáról is.

 

További hírek