Kiütés a Népstadionban

2023-08-04

A Vasas hatvanhét éve aratta első kupagyőzelmét a Közép-európai Kupában (KK-ban).

A Közép-európai Kupát 1927-től 1992-ig rendezték meg. A versenysorozatbanben öt ország (Ausztria, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Magyarország és Olaszország) bajnokai és kupagyőztesei vettek részt. A megszűnt kupasorozat legeredményesebb együttese a Vasas hat sikerrel (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983). A történelmi első kupagyőzelmüket napra pontosan hatvanhét éve aratták az angyalföldiek.

Az 1956. augusztus 4-i Közép-európa Kupa-döntő, 3. mérkőzésen a két csapatkapitány: Robert Körner (Rapid Wien) és Szilágyi Gyula (Vasas). (Fotó: Puskás Intézet)

Az 1956-os kupasorozat az olaszországi klubok nélkül, nyolc csapattal rajtolt el, Magyarországot a Vasas és az MTK képviselte. Az angyalföldi gárda a negyeddöntőben 4–2-es összesítéssel a Dukla Prahát ejtette ki, majd a legjobb négy között a Partizan Belgrádot ütötte ki. A belgrádi meccsen 1–0-ra nyert a Partizan, a budapesti visszavágón a Vasas győzött 6–1-re.

Josef Bertalan (Rapid Wien) és Sárosi László (Vasas) küzdenek a labdáért. (Fotó: Puskás Intézet)

A Vasas a döntőben az osztrák Rapid Wien gárdájával játszott az aranyéremért. A bécsi mérkőzésen 3–3-as eredmény született, a budapesti találkozón pedig 1–1-es döntetlenre végeztek a csapatok. Így következett a harmadik összecsapás a Népstadionban, ahol a Vasas elképesztő, 9–2-es győzelmet aratott a Rapid Wien felett.

Kontha Károly (balra) és Robert Körner (jobbra) futnak a labdáért, a háttérben Bundzsák Dezső figyeli őket. (Fotó: Puskás Intézet)

Közép-európai kupa, döntő, 1956. augusztus 4.

Budapest, Népstadion, 100 ezer néző, v.: Jaroslav Vlček (csehszlovák)

Budapesti Vasas – SK Rapid Wien (osztrák) 9–2 (3–1)

VASAS: Kamarás Mihály – Kárpáti Béla, Kontha Károly, Sárosi László, Bundzsák Dezső, Berendi Pál, Raduly József, Csordás Lajos, Szilágyi Gyula, Teleki Gyula, Lenkei Sándor. Vezetőedző: Baróti Lajos.

RAPID WIEN: Herbert Gartner – Paul Halla, Karl Giesser, Franz Golobic, Josef Höltl, Lambert Lenzinger, Robert Körner, Johann Riegler, Gerhard Hanappi, Bruno Mehsarosch, Josef Bertalan. Vezetőedző: Franz Wagner

Gólszerzők: Csordás (21., 28.), Raduly (43.), Szilágyi (47., 52., 56., 70.), Teleki (88.), ill. Johann (32., 85.)

(A borítóképen a mérkőzés első gólja, amelyet Csordás Lajos szerzett.)

További hírek