Kőszeg hőse

2021-12-02

Megnyitott a Puskás Intézet Aranycsapat-vándorkiállítása Lóránt Gyula szülővárosában.

A koronavírus-járvány miatti hosszabb szünetet követően Kőszegre érkezett a Puskás Intézet Aranycsapat-kiállítása. Az megnyitó ünnepség előtt a szervezők a Lóránt Gyula Sporttelepen található emléktábla előtt koszorúztak, majd lerótták a tiszteletüket a város híres szülöttjének sírjánál.

Koszorúzás Lóránt Gyula sírjánál. (Fotó: Puskás Intézet)

Az Aranycsapat és Lóránt Gyula című kiállítás megnyitóján Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Majd Kőszeg polgármestere, Básthy Béla mondott beszédet. A polgármester kiemelte, hogy Kőszegnek két hőse van: Jurisics Miklós és Lóránt Gyula. A városvezető nagyon örült, hogy a kiállítás révén a két személyt „összekapcsolhatják”. Básthy Béla szerint a labdarúgás a legtöbb érzelmet megmozgató sportágunk, ezért biztosan sokakat fog érdekelni a tárlat.

A kőszegi kiállítás megnyitója. (Fotó: Puskás Intézet)

A Puskás Intézet igazgatója, Balogh Balázs köszöntőjében sajnálatát fejezte ki, hogy a vírushelyzet miatt sokat csúszott a kőszegi kiállítás, de most sikerült Puskás Ferenchez és társaihoz méltó tárlatot rendezni.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Grosics Edina és férje, Kiss Tamás, illetve ifj. Buzánszky Jenő. (Fotó: Puskás Intézet)

A megnyitón részt vett az Aranycsapat legendás kapusának lánya, Grosics Edina, a dorogi kiválóság fia, ifj. Buzánszky Jenő, illetve Lóránt Gyula unokaöccse, Lóránt Imre.

Fotó: Puskás Intézet

Az Aranycsapat klasszisaival a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház lovagtermében találkozhatnak az érdeklődők. A nagyszabású kiállításon megtekinthető többek között Lóránt Gyula 1953-as Európa-kupa aranyérme, Puskás Ferenc olimpiai döntőben viselt futballcipője, vagy Buzánszky Jenő válogatott felsője. A tárlat 2022 január 9-ig lesz látogatható.

További hírek