Közel-keleti kalandok

2024-02-29

1956. február 29-én játszották a Libanon–Magyarország barátságos meccset, amit csak 44 évvel később ismertek el hivatalos mérkőzésnek.

1956 elején érkezett a meghívás,hogy a magyar labdarúgó-válogatott tagjai vegyenek részt egy közel-keleti túrán. A „keleti portya” során az eredeti tervek szerint a magyar csapat csak Törökország ellen játszott volna hivatalos válogatott-mérkőzést. A túra többi összecsapásán „Budapest-válogatottként” lépett volna pályára a nemzeti együttes. A törökök elleni meccset az időjárási körülmények miatt február 5-e helyett február 19-én rendezték. Puskásék meglepetésre 3–1-re kikaptak – a legendás tízes szerezte az egyetlen magyar gólt. A hivatalos mérkőzést leszámítva a „Budapest-válogatott” sorra nyerte a találkozóit túrán. A csapatn a közel-keleti út során többek között Izmirben, Ankarában, Isztambulban, Damaszkuszban és Aleppóban szórakoztatta a nézőket.

 Budapest-válogatott tagjai az 1956. február 15-i Isztambul–Budapest 1–3 mérkőzésen. (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferencék 1956. február 29-én csaptak össze Bejrútban a libanoni válogatottal. Az eredetileg a „Budapest-válogatott” verte 4–1-re a hazaiakat. A mieinktől Machos Ferenc és Puskás Ferenc volt eredményes az első félidőben, majd a 61. percben Abou Murad szépített, nem sokkal később pedig Tichy Lajos duplázott. A találkozót hivatalosan 44 évvel később, 2000-ben iktatták be a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseinek sorába. (Libanonban már 1956-ban is Libanon – Magyarország mérkőzésként jegyzőkönyvezték.) Így fordulhatott, hogy hazánknak lett hivatalos mérkőzése Libanonon ellen. Illetve, hogy a 100. válogatottságakor elbúcsúztatott Bozsik József már 22 éve elhunyt, amikor kiderült, hogy 101-szeres válogatott. Puskás Ferenc 73 éves korában tudta meg, hogy 85 meccsen 84-szer volt eredményes a címeres mezben. A kapus Ilku István 67 évesen, Mátrai Sándor pedig 68 évesen szembesült vele, hogy ez volt az első válogatottsága. Sőt Szabó László egykori Ferencváros és Zalaegerszeg labdarúgó szintén közel a 70-hez tudta meg, hogy egyáltalán hivatalosan is szerepelt a magyar válogatottban.

Bozsik József feleségének küldött képeslapja Bejrútból (fotók: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

Barátságos mérkőzés, 1956. február 29.

Bejrút, Municipal Stadion, 20 ezer néző, v.: Nalbadian (libanoni)

Libanon – Magyarország 1–4 (0–2)

Ilku István – Sárosi László, Mátrai Sándor, Lantos Mihály – Bozsik József (Szabó László, 60.), Szojka Ferenc – Csordás Lajos (Buzánszky Jenő, 46.), Machos Ferenc, Tichy Lajos, Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Gólszerzők: Mourad (61.), ill. Machos (32.), Puskás (42.), Tichy (64., 84.), 

További hírek