Kubala László 95

2022-06-10

1927. június 10-én született a magyar labdarúgás kiválósága, Kubala László. Cikkünkben különleges fotókat és relikviákat mutatunk be.

A budapesti születésű klasszis a GANZ TE együttesénél kezdte pályafutását.Az 1945–1946-os szezonban szerződött a Ferencvároshoz, majd két évet a Slovan Bratislava gárdájánál töltött. Azután az 1948–1949-es bajnoki esztendőben már a Vasasnál futballozott. A magyarországi kommunista hatalomátvételt követően Kubala elmenekült itthonról. Ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA-nál), hogy két és fél éves eltiltást kapjon.

Kubala László 1953–1954-es sapnyol bajnoki ezüstérme, amely nemrég került a Puskás Intézet birtokába. (Fotó: Puskás Intézet)

Külföldön felkészülési mérkőzéseken tartotta magát formában, egy ilyen meccsen szemelte ki őt az FC Barcelona egyik játékos-megfigyelője. Az eltiltás után tíz éven át erősítette a katalán óriást. 1951 és 1961 között négyszer nyert spanyol bajnokságot, ötször volt spanyol kupa-győztes, kétszer emelhette magasba a spanyol szuperkupát, kétszer nyert Vásárvárosok kupáját, valamint egyszer Latin Kupa-aranyat akasztottak a nyakába. 1958-ban az ő közbenjárásával került az FC Barcelonához Czibor Zoltán és Kocsis Sándor.

Kubala László a Real Madrid sztárjával, Hector Riallal. (Fotó: Puskás Intézet)

Játékos-edzőként szerepelt még az RCD Espanyol, az FC Zürich és Toronto Falcons csapatainál. Ezután több mint három évtizeden át dolgozott edzőként. Legnagyobb sikerét 1992-ben érte el, amikor a Barcelonában megrendezett olimpián, a spanyol válogatott másodedzőjeként nyert aranyérmet.

Szokatlan látvány: Kubala László Real Madrid mezben Alfredo Di Stéfano mellet. A felvétel Luis Molowny 1956-os búcsúmérkőzésén készült. (Fotó: Puskás Intézet)

Pályafutása során háromszor lépett pályára a magyar válogatottban, 19 alkalommal erősítette (ezeken 11 gólig jutott) a spanyol nemzeti csapatot, valamint hatszor öltötte fel a csehszlovákok mezét. Sőt a katalán válogatottban és a világválogatottban is játszott. Kubala László 2002-ben hagyott itt bennünket.

További hírek