„La Saeta Rubia”

2023-07-04

Kilencvenhét éve született Puskás Ferenc legendás csapattársa, Alfredo Di Stéfano, becenevén „La Saeta Rubia”, magyarul „A Szőke Nyíl”.

A Real Madrid kiválósága 1926. július 4-én született Buenos Airesben. Argentínában a River Plate és a Huracán együtteseiben futballozott, majd 1949-ben egy argentínai játékossztrájkot követően a kolumbiai Millonarios gárdájához került. Di Stéfano dél-amerikai pályafutása során 3 kolumbiai és 2 argentin bajnokságot nyert, valamint 1947-ben az argentin válogatottal Copa America-győztes volt.

Alfredo Di Stéfano civilben. (Fotó: Puskás Intézet)

A „Szőke nyílnak” becézett támadó 1953-ban igazolt a Real Madridhoz. A királyiak nagy nehézségek árán végül az ősi rivális Barcelonát megelőzve tudták szerződtetni az argentin zsenit. Di Stéfano 1953 és 1964 között erősítette a Real Madridot – Puskással 6 évet futballozott együtt a spanyol fővárosban. A Real Madriddal 8-szor volt spanyol bajnok 5-ször nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), illetve 1-1 alkalommal emelhette magasba a spanyol kupát és az Interkontinentális Kupát. Di Stefano öt BEK-döntőben is gólt szerzett. Az 1960-as fináléban Puskás négy, Di Stéfano pedig három találatot szerzett az Eintracht Frankfurkt ellen. Az argentin-spanyol teljesítményével kétszer érdemelte ki az Aranylabdát: 1957-ben és 1959-ben.

A Real Madrid kezdőcsapata Di Stefanóval és Puskás Ferenccel. (Fotó: Puskás Intézet)

Az ötszörös spanyol gólkirály 1966-ban a barcelonai Espanyolban fejezte be a pályafutását. Di Stefano játékosként szerepelt az argentin, a spanyol és a kolumbiai válogatottban is. Később vezetőedzőként dolgozott az Elche, a Boca Juniors, a Valencia, a Sporting Lisszabon, a Rayo Vallecano, a Castellón, a River Plate, s természetesen a Real Madrid együtteseinél. Edzői karrierje során argentin bajnokságot és kupát nyert a Boca Juniorsszal. A Valenciával 1971-ben spanyol bajnok volt, 1980-ban pedig Kupagyőztesek Európa-kupa-győzelmet (KEK) ünnepelhetett. A királyi gárdát két ízben irányította (1982–1984, 1990–1991), a madridi klubbal vezetőedzőként spanyol szuperkupát nyert.

Di Stéfano 88 éves korában, 2014-ben hunyt el a spanyol fővárosban.

További hírek