Lila-fehér történelem

2022-06-16

137 éve alapították az Újpesti Torna Egyletet.

Az 1885. június 16-án alakult klub jelszava: „Épség, Erő, Egyetértés” lett. Az egyesület színeinek pedig a lila-fehéret választották. Kezdetben a szertorna, a vívás és az atlétika jelentette az Újpesti Torna Egylet tevékenységét. A labdarúgás 1899-ben honosodott meg Újpesten. Hazánkban 1901-ben indult útjára a Nemzeti Bajnokság, ahol az Újpest a másodosztályba kapott besorolást. A klub labdarúgócsapata 1905-ben lépett fel az első osztályba, ahonnan az 1910–11-es bajnokság végén kiesett, majd egy év múlva újra visszajutott az élvonalba.  Azóta a csapat  az élvonalban szerepel.

Az Újpest 1918–1919-es szezonban bajnoki bronzérmes csapata. (Fotó: Puskás Intézet/Fogl József-hagyaték)

Újpesten számos kiváló játékos futballozott. A teljesség igénye nélkül: az egyesület stadionjának névadója, Szusza Ferenc, aki a legtöbb élvonalbeli mérkőzést játszotta a klub színeiben. Az 1938-as világbajnoki ezüstérmes Zsellengér Gyula, az Aranycsapatból Tóth Mihály, az 1962-es KEK-gólkirály Görőcs János, az olimpiai bajnok Bene Ferenc, vagy a 45-szörös magyar válogatott Törőcsik András.

Deák „Bamba” Ferenc újpesti mezfelvárója. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

Az újpesti labdarúgó-szakosztály 1999-ig az egyesület keretein belül működött, ám 22 éve az Újpest FC kikerült az UTE fennhatósága alól, s gazdasági társaság formájában folytatta működését. Az akkor csőd szélén álló labdarúgó-szakosztály ma már gazdaságilag teljesen önálló futballklubként, Újpest FC néven működik.

Az 1969-es Newcastle United – Újpest Vásárvárosok Kupája-döntő, 1. mérkőzés programfüzete. (Fotó: Pukás Intézet)

A klub története során 20 alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, 11-szer volt Magyar Kupa-győztes, valamint kétszer hódította el a Közép-európai Kupát (KK-t). Az egyesület 1969-ben döntőt játszott a Vásárvárosok kupájában (mai Európa-liga elődje), illetve 1930-ban megnyerte a mai Bajnokok Ligája előfutárának számító Bajnokok Tornáját.

(A borítóképen Puskás Ferenc Újpesti Torna Egylettől kapott ajándéka.)

További hírek