Maradona és a magyarok

2020-11-26

A Sallai család sokat beszélt a mágikus argentínról.

Tegnap, 60 éves korában meghalt a futball történelem egyik korszakos zsenije, Diego Armando Maradona. A klasszis a magyarok ellen is többször pályára lépett: 1982-ben a világbajnokságon Mészöly Kálmán csapata ellen, de az Újpesttel is megmérkőzött 1990-ben a BEK-ben, a Napoli színeiben.  

Egykori akadémistánk Sallai Roland nagybátyja fiatalon érezte „testközelből”, hogy Maradona szinte tarthatatlan. Sallai Sándor így idézte fel emlékeit:

„Egy évvel a világbajnokság előtt sikeresen őriztem a román Iordanescu Anghelt, ezért kerültem képbe, hogy Alicantéban én fogom majd Maradonát. A mérkőzés előtti napon Mészöly Kálmán szövetségi kapitány azt mondta, hogy kérjek tanácsot azoktól a csapattársaimtól, akik már játszottak ellene. Beszéltem velük, hogy mit tanácsolnak, erre rám néztek: Viccelsz? Egész meccsen üldöztük ketten sem tudtuk megállítani. Hatalmas élmény volt Maradona ellen játszani. Hiába álltam tőle centikre, úgy indult el, hogy már három lépéselőnye volt. 1979-ben Japánban az U20-as világbajnokságon találkoztam először Maradonával, már akkor látszódott mekkora játékos. A magyar válogatott ellen is csak a játékkal foglalkozott, egyszer csúsztam oda neki, rögtön figyelmeztetett a játékvezető, még egy ilyen és ki leszek állítva.”

Sallai Sándort megrendülten értesült Maradona haláláról: „Egy nagyon jó barátom temetésén voltam, vele hetente háromszor jártunk lábteniszezni. Ha nem ment neki, akkor ki akart zökkenteni, hogy most kellene fognom Maradonát, mert lenne esélyem ellene. Ezek a gondolatok jutottak eszembe a temetés után, majd felhívott az egyik ismerősöm az autóban, hogy meghalt Maradona. A sokktól percekig nem bírtam elindulni” – mondta az Európa-bajnokságra kijutó magyar válogatott alapemberének, Sallai Rolandnak a nagybátyja.

„Sok kiváló játékost láthattam testközelből, mint például Maradona. Ezért unokaöcsémet, Rolit kicsi kora óta figyelem és segítem. Megvan benne a képesség, hogy szép karriert fusson be, még ha sérülés miatt szerencsétlenül is alakultak most a dolgai. Nagyon drukkolok neki, hogy összejöjjön az álma, s játszhasson a Real Madridban” – árulta el honlapunk Sallai Sándor.

 

Maradona és Bozsik. Diego Armando Maradona Bozsik József emlékplakettjével. A fotó a Puskás Intézet tulajdona.

További hírek