Megnyílt a székesfehérvári Puskás-kiállítás

2016-11-25

Akadémiánk tíz esztendeje elhunyt névadójára emlékezve, a „Puskás Ferenc 10” programsorozat részeként nyílt emlékkiállítás Székesfehérváron a magyar labdarúgás napján.

1953. november 25-én a legendás Aranycsapat, többek között Puskás Ferenc duplájának köszönhetően, 6–3-ra győzte le a hazai pályán akkor már kilencven esztendeje veretlen angol válogatottat. A legendás nemzeti tizenegy legemlékezetesebb összecsapása előtt tisztelegve ez a nap a magyar labdarúgás napja. A tíz éve elhunyt Puskás Ferencre emlékezve meghirdetett „Puskás Ferenc 10” programsorozat jeles állomáshoz érkezett e napon, hiszen Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében ünnepélyesen is megnyílt a Száguldó Őrnagy életét és sikereit bemutató kiállítás, mely során a Puskás Intézet gyűjteményébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

A kiállító termeket érdeklődőkkel teljesen megtöltő megnyitón ünnepi köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki kiemelte: Puskás Ferenc nem csupán a magyar, hanem a világ labdarúgásának alakulását, fejlődését is befolyásoló játékos volt. Ahogy fogalmazott, a legendás tízessel kapcsolatban minden magyar embernek van egy története, ahogy a polgármester úrtól megtudtuk, ő személy szerint nagyszülei részletes beszámolóiból ismerte meg Puskás Ferenc és az Aranycsapat történetét, mérkőzéseik alakulásának részletes beszámolóját.
"Végtelen nagy büszkeséggel tölt el, hogy Székesfehérvár egy ilyen rangos kiállítás házigazdája lehet, biztos vagyok abban, hogy a város sportszerető lakosai megtöltik majd a kiállítótermeket" - árulta el dr. Cser-Palkovics András.

A kiállításon rengeteg értékes és ritka relikviát is megtekinthetnek az érdeklődők, így Puskás Ferenc 1952-es, Helsinkiben nyert olimpiai aranyérmét, illetve azt a cipőt, melyet a fináléban viselt a magyar válogatott egyik játékosa. A kiállítás darabjai között helyet kapott a FIFA Érdemrendje, ott vannak a Real Madrid színeiben nyert BEK-trófeák kicsinyített másai, a spanyol gólkirályi címekért kapott Pichichi-trófeák, illetve látható az Aranycsapat tagjai által dedikált korabeli válogatott melegítő is. Puskás Ferenc edzői pályájának alakulásáról is képet kaphatnak az érdeklődők, ebből az időszakból többek között Görögországhoz, Ausztráliához és Szaúd-Arábiához kapcsolódó relikviák is helyet kaptak a vitrinekben.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója egy előre be nem jelentett meglepetéssel is szolgált, hiszen a kiállításon megtekinthető Puskás Ferenc eredeti, madridi meze is. "Ezt a bizonyos mezt a Real Madrid bocsájtotta rendelkezésünkre, egy esztendeig látható majd Puskás Ferenc eredeti, tízes számmal ellátott szerelése a kiállításainkon" - hangsúlyozta a Puskás Intézet vezetője.

A Puskás-kiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében ingyenesen tekinthető meg egészen december 18-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. Mindazok, akik megtekintik, majd a végén helyesen kitöltik a „Puskás Ferenc 10” kvízt, értékes ajándéktárgyak birtokosai lehetnek.


 

További hírek