Magyar játékvezető a vb-döntőben

2024-07-17

Puhl Sándor harminc éve dirigálta a labdarúgó-világbajnokság fináléját.

Puhl Sándor az 1994-es Amerikai Egyesült Állomokban rendezett világbajnokságon a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetőjeként vett részt. Honfitársunk 1988-tól 2000-ig volt FIFA-játékvezető. Puhl nagytornán először az 1992-es Európa-bajnokságon vezetett mérkőzést, a gól nélküli döntetlenre végződő Franciaország–Anglia csoportmeccset bízták rá. Az 1994-es vb előtt már ő dirigálta a 1993-ban az Copa America-győztes Argentína és az Európa-bajnok Dánia „szuperkupa-mérkőzését” (a meccset 1–1-es döntetlen után Diego Maradonáék nyerték meg 5–4-re büntetőpárbajban). Puhl vezette 1993-ban a Borussia Dortmund–Juventus (1–3) UEFA-kupa-döntő első felvonásán is csapatokat a pályára. A vb-selejtezőkön öt találkozón indult a sípszava után útjára a labda, illetve rábízták az 1993. október 31-i Ausztrália–Argentína (1–1) pótselejtezőt. Az amerikai vb-n két csoportmérkőzésen tartatta be a futball szabályait (Norvégia–Mexikó 1–0, Brazília–Svédország 1–1), majd ő kapta meg az Olaszország–Spanyolország (2–1) negyeddöntőt. Ezen a mérkőzésen nem vette észre, nem láthatta, hogy Mauro Tassotti arcon könyökölte a Luis Enriquét. Az olasz játékos ezért a felvételek alapján utólag nyolcmeccses eltiltást kapott.

Puhl Sándor (balról a negyedik) két hónappal a vb-döntő után az 1994. szeptember 16-i magyar-brazil öregfiúk gálamérkőzésen (Puhl mellett balra Pelé, mellett jobbra Bene Ferenc). (Fotó: Puskás Intézet)

Puhl Sándor és Pelé ölelkeznek (fotó: Puskás Intézet)

Harminc éve aztán a világbajnokság döntőjét is rábízta a FIFA akkori elnöke, Sepp Blatter (a Puskás-díj egyik alapítója), a páratlan magyar sportdiplomáciai sikerhez Puhl Sándor képességei mellett a mentora és jó barátja, a korábbi sztárbíró, Palotai Károly is hozzájárult. Az 1994-es vb-döntőn nem született gól, a trófeát a brazilok nyerték meg tizenegyespárbajban az olaszok ellen. Puhl Sándor munkásságával elégedettek voltak a brazil és az olasz játékosok is. A vb-döntőt se előtte, se azóta nem vezetett magyar bíró.

Deák „Bamba” Ferenc, Puhl Sándor és Grosics Gyula a Sportcsillagok Gálán, 1995. (Fotó: Puskás Intézet/Grosics-hagyaték)

Puhlt a finálét követően a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) 1994-ben a világ legjobb játékvezetőjének választotta (ahogyan 1995-ben, 1996-ban és 1997-ben). A magyar sípmester két év múlva az Európa-bajnokságon két mérkőzésen dirigált, az egyik a Németország–Anglia (1–1, tizenegyesekkel: 6–5) elődöntő volt. 1997. június 26-án ő vezényelte a müncheni Olimpiai Stadionban a Borussia Dortmund–Juventus (3–1) Bajnokok Ligája-döntőt. 

További hírek