Mester és tanítványa

2024-10-03

Csütörtökön 18 óra 45 perckor a Ferencvárosi TC hazai pályán a Tottenham Hotspur gárdájával játszik az Európa-ligában, az angol csapat vezetőedzője Ange Postecoglou (balra) korábban Puskás Ferenc (jobbra) játékosa volt.

Ange Postecoglou gyakorlatilag az egész játékos-pályafutását a South Melbourne Hellas együttesében töltötte. A csapatnál 1989-től 1992-ig Puskás Ferenc volt az edzője, ez alatt számos sikerben volt részük, hiszen kétszer hódították el a Dockerty Kupát (1989, 1991), illetve megnyerték az ausztrál kupát (1990) és az ausztrál bajnokságot (1991). Postecoglou Ausztráliában nemcsak játékosa, hanem tolmácsa és sofőrje is volt Puskásnak, akivel nagyon jó kapcsolatba került az évek alatt. Az ausztrál-görög szakember később többször elmondta a sajtónak, hogy sokat tanult Puskástól, s próbált olyan edzővé válni, mint a magyar legenda. A Ferencváros elleni mérkőzés előtt, a szerdai sajtótájékoztatón a Nemzeti Sport kérdésére elárulta, hogy mennyire tisztelte Puskást. „Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy három évet együtt tölthettem egy olyan kiváló emberrel, mint Puskás Ferenc. Mert ő nemcsak remek focista, hanem kiváló ember is volt, hálával tudok csak visszagondolni arra, hogy vele dolgozhattam, emberileg is felnéztem rá. Visszagondolni is hihetetlen, hogy a világ egyik legjobb focistájával dolgoztam. Nagy szerepe volt abban, hogy olyan edzővé és emberré váltam, amilyenné.”

Puskás Ferenc a South Melbourne vezetőedzőjeként vonul be az ausztrál bajnoki döntőre, mögötte a csapatkapitánya, Ange Postecoglou (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Ange Postecoglou (balra) és Puskás Ferenc (középen) bajnoki ünneplése (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás távozása után, 1996-ban Postecoglou a South Melbourne Hellas kispadján kezdte meg edzői karrierjét. A korábbi 4-szeres ausztrál válogatott játékos a gárda szakvezetőjeként 2-szer lett ausztrál bajnok, illetve megnyerte az Óceániai Bajnokok Ligáját. Ezután Postecoglou ausztrál ifjúsági válogatottaknál dolgozott, majd 2009-ben Brisbane Roar vezetőedzőjének nevezték ki, a klubbal újabb két ausztrál bajnoki címmel gyarapította trófeagyűjteményét. A szakemberre 2013-ban bízták rá az ausztrál szövetségi kapitányi posztot. Ausztráliával 2014-ben részt vett a brazíliai világbajnokságon, egy évvel később pedig Ázsia Kupa-győztes volt. Négy évnyi munka után Yokohama F. Marinos trénereként kapott feladatokat és nyert japán bajnokságot. Postecoglou, 2021-ben életében először lett edző Európában, a Celtic együttesénél két évet maradt. Ez alatt kétszer skót bajnok, kétszer skót ligakupa-győztes és egyszer skót kupa-győztes lett. A remek eredményeivel felhívta magára az angol Tottenham Hotspur figyelmét és 2023. júniusában négy éves szerződést kötöttek vele. Az első idényében az ötödik helyen zárt a Tottenhammal a Premier Ligában.

Ange Postecoglou és Puskás Ferenc emeli magasba az ausztrál bajnoki trófeát (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Postecoglou 2021-ben már meccselt a Ferencvárossal az Európa-ligában. A Celtic vezetőedzőjeként Glasgow-ban 2–0-ra győzte le a magyar csapatot, majd a Groupama Arénában 3–2-re diadalmaskodott. Puskás Ferenc korábbi tanítványa csütörtökön 18 óra 45 perckor néz farkasszemet újra a Ferencvárossal a Groupama Arénában, ezúttal már a Tottenham mestereként. A Tottenham még sosem játszott tétmérkőzést magyar csapattal, a Ferencváros elleni összecsapás lesz az első. A londoni együttes eddig csak felkészülési mérkőzéseket játszott magyar klubbal, sőt 1965-ben 4–0-ra megverte a Budapest-válogatottat, mely gyakorlatilag megfelelt a magyar válogatottnak.

Fotó: Puskás Intézet

Az 1955. október 12-i Tottenham–Bp. Vasas barátságos mérkőzés programfüzete (fotó: Puskás Intézet)

Az 1965. november 18-i Tottenham–Budapest-válogatott (4–0) edzőmérkőzés füzete (fotók: Puskás Intézet)

(Borítókép: Ange Postecoglou és Puskás Ferenc az ausztrál bajnoki serleggel, fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték.)

További hírek