Negyvenkét éve „Kocka” nélkül

2021-07-21

Negyvenkét éve, 1979. július 22-én halt meg Kocsis Sándor, becenevén „Kocka”, az Aranycsapat legendás hírű csatára. Hagyatékának egy része a Puskás Intézetben található.

Kocsis Sándor 1929-ben Budapesten született. Tizenhárom éves korában a Ferencváros ifjúsági csapatában kezdett el focizni. Korán felfigyeltek tehetségére, négy évvel később már a felnőtt keret tagja lett. A zöld-fehéreknél töltött négy éve alatt 89 mérkőzésen 70 gólt szerzett. A kommunista hatalom nyomására többedmagával kénytelen volt átigazolni a rendszer kirakatcsapatához a Budapest Honvédhoz. A fejjátékáról híres „Kocka” immáron az új csapattársakkal, Bozsikkal, Puskással, illetve a korábbi ferencvárosi Budai II-vel Kispesten is hozta a formáját, és 160 fellépésén 177 találatot jegyzett, emellett pedig négyszer ünnepelhetett bajnoki elsőséget.

 

Kocsis búcsúmérkőzésének plakátja (Fotó: Puskás Intézet)

A válogatottban sem maradt adós a gólokkal: 1948 és 1956 között 68 összecsapáson 75 találatig jutott. Hatalmas szerepe volt az Aranycsapat hosszas menetelésében; 1953-ban Európa Kupát nyert, majd ugyanezen év november 25-én játszott a Wembleyben, ahol az angolok felett 6–3-as diadalt arattunk. „Kocka” főszereplő volt az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokságon is, ahol a számunkra keserű ezüstérem mellett tizenegy góljával gólkirályi címet szerzett.

Kocsis Sándor felhőfejese a válogatottban, ezúttal éppen Svájc ellen (Fotó: Puskás Intézet)

Még nem volt ötvenéves, amikor 1979. július 22-én, súlyos betegen és zaklatott lelkiállapotban – mindmáig tisztázatlan körülmények között – lezuhant egy barcelonai kórház negyedik emeletéről.

 

További hírek