Nyolcvanhét éves lenne az edzőgéniusz

2021-01-07

Kovács Ferenc mesteredzőre, akadémiánk tanácsadó testületének egykori tagjára emlékezünk.

Kovács Ferenc 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű labdarúgójaként mutatkozott be az élvonalban, ahol balfedezetként 195 mérkőzésen 12 gólt szerzett. A kék-fehérekkel magyar bajnokságot nyert, kétszeres Közép-Európai Kupa-győztes lett, továbbá a Kupagyőztesek Európa Kupájában is döntőt játszhatott. A válogatottban az olimpia csapat tagjaként az 1960-as római játékokon bronzérmet akasztottak a nyakába, s egy ízben a nagyválogatott mezét is magára húzhatta.

Játékos-pályafutása végeztével nevelőegyesületénél, a Hungária körútiaknál kezdte el tréneri tevékenységét, ahol MNK-győzelemig jutott. Edzőként legnagyobb sikereit a Videotonnál érte el, ahol három időszakban is tevékenykedett. 1976-ban a Ferencvárossal szemben az utolsó pillanatban veszítették el a bajnoki versenyfutást a piros-kékek, míg második fehérvári periódusában az 1984-85-ös szezonban az UEFA Kupa döntőjéig kormányozta a Vidit, amely a Real Madrid elleni fináléban a Bernabéuban tudott nyerni 1–0-ra, ám 3–1-es összesítésben a spanyol gigász bizonyult jobbnak. Kovács Ferenc ezzel az egyetlen lett, aki játékosként és edzőként is magyar csapattal játszott döntőt nemzetközi kupában.

1983-ban kapta meg a mesteredzői címet, s rövid ideig szövetségi kapitányként is tevékenykedett. Az egyik utolsó magyar edzőzseni, Kovács Ferenc összesen 533 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon, ezzel harmadik az örökrangsorban. 2018. május 30-án, életének nyolcvanötödik évében hunyt el.

Borítókép: szovetseg.mlsz.hu

További hírek