Ötször már sikerült

2021-09-01

Ma este lesz a Magyarország – Anglia világbajnoki selejtezőmérkőzés. A meccs előtt felidézzük a két ország eddigi találkozóit.

A magyar válogatott hivatalosan 22-szer játszott Anglia ellen. Hazánk mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen, és 15 vereség. Az első összecsapáson 1908-ban az angolok 7–0-ra nyertek. Az első magyar siker 1934-ben volt, csapatunk Avar István és Sárosi György góljaival 2–1-re verte a „háromoroszlánosokat”.  Két évvel később nemzeti együttesünk első angliai fellépése még 6–2-es vereséggel ért véget, de a két gárda következő ütközete már a legendás „évszázad mérkőzése” volt.

Az 1953-as angol-magyar mérkőzés belépője (Puskás Intézet)

1953. november 25-én meglepetésre a 90 éve a nem brit-szigeti válogatottak ellen hazai pályán veretlen Anglia 6–3-ra kikapott az Aranycsapattól. Az „évszázad mérkőzésén” a Wembleyben Hidegkuti Nándor három, Puskás Ferenc kettő, Bozsik József pedig egy gólt lőtt.

Az 1954-es magyar-angol mérkőzés belépője (Puskás Intézet)

Fél évvel később a „visszavágón” a magyar csapat 7–1-re verte az angolokat. A találkozón Kocsis Sándor és Puskás Ferenc duplázott, valamint Hidegkuti Nándor, Tóth II József és Lantos Mihály ugrasztotta talpra a hazai szurkolókat. Ezen a mérkőzés szenvedte el az angol válogatott történetének legsúlyosabb vereségét.

Grosics Gyula Anglia ellen – a legendás hálóőr aláírásával (Puskás Intézet)

Hazánk 1960-ban Albert Flórián duplájával győzte le 2–0-ra barátságos meccsen a „labdarúgás feltalálóit”. A két válogatott első tétmérkőzését az 1962-es világbajnokságon játszotta. A mieink Tichy Lajos és Albert találataival 2–1-re nyertek. Ez a győzelem volt az utolsó magyar siker az angolok ellen – kapunkat az utolsó két sikerünk alkalmával még Grosics Gyula őrizte.

Puskás Ferenc 1981-es hazatérésekor a Népstadionban (Puskás Intézet)

Az 1962-es találkozó óta 11 angol siker és két döntetlen született –1999-ben értünk el 1–1-es döntetlent. A legemlékezetesebb mérkőzés az 1981. június 6-án a Népstadion rendezett vb-selejtező volt, hiszen az összecsapást megelőzően tartott öregfiúk gálameccsen pályára lépett Puskás Ferenc, aki először térhetett haza az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után.

Magyarország Angliával 2010-ben játszott utoljára. Akkor barátságos mérkőzésen Steven Gerrard vezetésével az angolok győztek 2–1-re a Wembleyben.

További hírek