Ötven éves évforduló – Puskás és Kubala egy csapatban

2021-08-29

A katalánok kiváló magyar játékosa, Kubala László, 1961. augusztus 30-án búcsúzott „nagy szerelmétől”, a Barcelonától, ám játékosként folytatta tovább pályafutását.

Puskás Ferenc és Kubala László régóta ismerték egymást. Ami a Real Madridnak Puskás, az a katalánoknak Kubala volt. A Barcelona ikonja 1951-től egy évtizeden át játszott gránátvörös-kék mezben. 1961 elején jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul. Március 26-án, a Barcelona-mezben lejátszott utolsó bajnoki mérkőzése éppen a Puskással felálló Real Madrid ellen volt. Kubala és Puskás is gólt szerzett azon az összecsapáson, azonban a 3:2-es fővárosi győzelemmel végződő találkozó előtt már biztos volt a madridiak bajnoki címe. Néhány hónappal később, 1961. augusztus 30-án került sor Kubala László búcsúmérkőzésére a Barcelona színeiben.

 

Egy csapatban a három gigász: Kubala–Di Stéfano–Puskás. (Fotó: Puskás Intézet)

A nagy eseményre a Real Madrid egy díszes ezüsttálcát küldött Kubalának, amit Puskás Ferenc nyújthatott át barátjának. A 4–3-as katalán győzelemmel végződött mérkőzésen Di Stéfano két gólt szerzett, az egyiket Puskás, a másikat Kubala gólpasszából.

A Real Madrid ajándéka Kubalának (Fotó: Puskás Intézet)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen búcsúmeccs csak a katalán óriástól volt „búcsú”, ugyanis Kubala két évre rá, 1963-ban, visszatért a pályára és a további négy éves „visszatérése” alatt játszott az Espanyolban, a svájci FC Zürichben, illetve a kanadai Toronto Falcons csapatánál is.

További hírek