Ötvenhat éves az egyedülálló kupagyőzelem

2021-06-23

1965. június 23-án a Ferencvárosi TC Torinóban hódította el a Vásárvárosok Kupáját.

A Vásárvárosok Kupájának (a mai Európa-liga elődje) 1964–1965-ös kiírásában az FTC Európa élcsapatait kiejtve egészen a döntőig menetelt. A zöld-fehérek az első körben 2–1-es összesítéssel búcsúztatták a csehszlovák Spartak Brno együttesét, majd a másodikban az osztrák Wiener SC következett. Az 1–0-s bécsi vereség után a Népstadionban 2–1-re győztek Albert Floriánék, így az akkori szabályok értelmében nem az idegenben szerzett gólok döntöttek a továbbjutásról, hanem harmadik mérkőzést játszottak a csapatok. A harmadik találkozón Albert duplájával 2–0-ra győztek a zöld-fehérek a Népstadionban.

Emlékplakett az 1965-ös Juventus – FTC VVK-döntőről (Puskás Intézet)

A harmadik fordulóban a Ferencváros Rátkai László és Fenyvesi Máté góljaival 2–1-re győzött az olasz fővárosban, a visszavágón pedig Albert Flórián találatával 1–0-ra verte az AS Romát. A negyeddöntőből a Juventus és az Atlético Madrid játék nélkül jutott a legjobb négy közé, míg az FTC az Athletic Bilbaóval csapott össze. A végül három meccsig tartó párharc első felvonásán Juhász István góljával 1–0-ra a Fradi nyert Budapesten, a visszavágón a baszkok győztek 2–1-re – a magyar gólt Varga Zoltán szerezte –, a harmadik találkozón pedig egy öngóllal és Fenyvesi duplájával 3–0-ra diadalmaskodott a zöld-fehér csapat.

Az FTC csapatkapitányának, Mátrai Sándornak a kicsinyített Vásárvárosok Kupája (Puskás Intézet)

Az elődöntőben ismét három mérkőzés következett. Az Old Traffordon 3–2-re verte a Manchester United a Fradit – Novák Dezső és Rákosi Gyula lőtte góljainkat –, a visszavágón Novák büntetőjével 1–0-ra győzött, s ezzel kiharcolta a harmadik meccset az FTC. Aztán a Népstadionban Karába János és Fenyvesi vezérletével 2–1-es sikernek örülhettek a magyarok.

A torinói fináléban a Ferencváros a Géczi István – Novák Dezső, Mátrai Sándor, Horváth László – Juhász István, Orosz Pál – Karába János, Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté összeállításban lépett pályára. A rendkívül izgalmas döntőt a magyarok nyerték Fenyvesi 74. percben fejelt góljával.

További hírek