Ötven éves búcsúmeccs

2024-02-28

1974. február 28-án volt Ihász Kálmán, Mészöly Kálmán és Farkas János búcsúmérkőzése a Fáy utcában.

A Vasas két legendája, Farkas János és Mészöly Kálmán 1972. május 31-én az Egri Dózsa ellen 3–1-re elveszített idegenbeli mérkőzésen játszotta utolsó NB I-es találkozóját. Előbbi 30 évesen, míg utóbbi 29 évesen ölthette utoljára magára az angyalföldi felszerelést bajnoki mérkőzésen. A két klasszis az 1972–1973-as szezonban már nem játszott a Vasas régi-új szakvezetőjénél, Baróti Lajosnál és visszavonult.

                                                                                                     

Ihász Kálmán, Mészöly Kálmán és Farkas János búcsúmérkőzésének a füzete (fotók: Puskás Intézet)

Ötven éve eredetileg nekik rendezték volna a gálamérkőzést a Fáy utcában. Aztán ehhez hozzávették a Vasas nevelésű Ihász Kálmán búcsúztatását. A 27-szeres válogatott játékos 1973. szeptember 13-án lépett pályára utoljára a Vasas játékosaként az NB I-ben, a Vörös Meteor elleni hazai 1–1-es döntetlent során. Így vele kiegészülve 1974. február 28-án tartották a három legendás játékos angyalföldi búcsúmeccsét. Pénzszűkében külföldi sztárcsapat helyett a Magyar Öregfiúk Válogatott lett az ellenfél a búcsúmérkőzésen, amelynek a bevételét a három labdarúgó kapta meg. A három angyalföldi ikon 1959 és 1972 között négyszer volt magyar bajnok és háromszor nyerte meg a Közép-európai Kupát a Vasas SC-vel.

Ihász Kálmán, Mészöly Kálmán és Farkas János búcsúmérkőzésének a zászlója (fotó: Puskás Intézet)

„Farkas Jánossal, Mészöly Kálmánnal és Ihász Kálmánnal is volt szerencsém még együtt játszani a pályafutásom elején. Büszke vagyok rá, hogy egy csapatban szerepelhettem velük. Mind a három játékossal nagyon jó kapcsolatban voltam. Fantasztikus futballisták és hatalmas legendái a Vasasnak. Megérdemelték ezt a mérkőzést a Fáy utcában, ahol teltház előtt búcsúzhattak a szurkolóktól. Nagyon szép, gálás dolognak tartom, hogy ilyen ellenféllel játszhattak. Az öregfiúk válogatott tele volt az Aranycsapat világsztárjaival és a magyar labdarúgás kiválóságaival. Nekem fiatalon hatalmas élmény volt ezeknek a legendás játékosoknak az oldalán pályára lépni, illetve ellenük játszani ötven évvel ezelőtt. Nem is számítottam rá, hogy végig fogom játszani a búcsúmérkőzést. Örök emlék marad” – mondta honlapunknak a Puskás Akadémia tulajdonosi tanácsadója, Komjáti András, akinél senki sem játszott több találkozót a Vasasban.

Porcelánszobor, amelyet a résztvevő játékosok kaptak a búcsúmérkőzés emlékére (fotók: Puskás Intézet)

Gálamérkőzés, 1974. február 28.

Budapest, Fáy utcai stadion, 30 ezer néző, v.: Vadas György

Vasas SC – Magyarország 4–3 (3–2)

Vasas: Mészáros Ferenc– Török Péter, Mészöly Kálmán, Vidáts Csaba, Ihász Kálmán, Komjáti András, Kovács Ferenc Lakinger Lajos, Gass István, Farkas János, Szőke István

Csereként pályára lépett: Tamás Gyula, Fábián Tibor, Földi Attila, Kántor Mihály, Szabó Sándor, Tóth Bálint

Vezetőedző: Baróti Lajos

Magyarország: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Mátrai Sándor, Novák Dezső, Bozsik József, Sipos Ferenc, Budai László, Göröcs János, Tichy Lajos, Albert Flórián, Fenyvesi Máté.

Csereként pályára lépett: Kamarás Mihály, Káposzta Benő, Dunai Lajos, Sóvári Kálmán, Bundzsák Dezső, Berendy Pál, Raduly József, Szojka Ferenc, Gelei József, Rapp Imre, Rákosi Gyula, Solymosi Ernő, Nagy István

Vezetőedző: Illovszky Rudolf

Gólszerzők: Gass (7.), Lakinger (27.), Farkas (39., 78.), ill. Tichy (33.), Szojka (35.), Albert (85.)

 

További hírek