Puskás-díj

2017-01-08

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hétfő esti gáláján osztják ki nyolcadszor az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat.

A január 9-i FIFA-gálán lehull a lepel: kiderül, ki rúgta a legszebb gólt a világon, ki kapja az akadémiánk névadójáról, bolygónk egyik valaha volt legnagyszerűbb futballistájáról elnevezett Puskás-díjat. A kitüntető cím alapítását 2009. október 20-án nálunk jelentette be a világszervezet akkori elnöke, Sepp Blatter, s azóta olyan csillagok is elnyerték, mint az első győztes, Cristiano Ronaldo, a brazil fenomén, Neymar, vagy éppen a svédek zsenije, Zlatan Ibrahimovic.

Az említettek közül Neymarnak a Villarreal elleni találata most is ott volt az internetes szavazás tíz jelöltje között, ám a december 3-i „keretszűkítést” már nem érte meg, csakúgy, mint barcelonai csapattársa, Lionel Messi „copa americás” szabadrúgásgólja, a spanyol Mario Gaspar pazar kapáslövése, vagy éppen Saúl Niguez Bayern elleni káprázatos szóló utáni tekerése.

Ők tehát már nem kaphatják meg az elismerést, mint ahogy az is biztos, hogy a tavalyi évhez hasonlóan – akkor a brazil Wendell Lira volt a befutó – ismét egy viszonylag ismeretlen labdarúgóhoz vándorol a trófea: a három finalista közül sem a venezuelai hölgy, Daniuska Rodríguez, sem a maláj Mohd Faiz Subrir, sem pedig a Corinthians labdarúgója, Marlone nem tartozik a világ legnépszerűbb játékának szupersztárjai közé.

Talán éppen ettől az egyik „legdemokratikusabb” elismerés a Puskás-díj: egy egyszerű bajnokin szerzett gól is érhet annyit, mintha a világbajnoki döntőben esett volna. Na meg attól is, mert a nyertes kilétéről az dönt, akiért ezt a nagyszerű játékot világszerte játsszák: a szurkoló.

A három jelölt:

Daniuska Rodríguez (venezuelai) – 2016. 03. 14., Venezuela–Kolumbia, dél-amerikai U17-es női labdarúgó-bajnokság
Mohd Faiz Subri (malajziai) – 2016. 02. 16., Penang–Pahang, malajziai élvonal
Marlone (brazil) – 2016. 04. 21., Corinthians–Cobresal, Libertadores-kupa

Az eddigi győztesek:

2009 Cristiano Ronaldo (portugál)
2010 Hamit Altintop (török)
2011 Neymar (brazil)
2012 Miroslav Stoch (szlovák)
2013 Zlatan Ibrahimovic (svéd)
2014 James Rodríguez (kolumbiai)
2015 Wendell Lira (brazil)
 

További hírek