Puskás Ferencnére emlékezünk

2021-04-28

Ma lenne 89 éves Puskás Ferenc felesége.

Hunyadvári Erzsébet 1932. április 29-én született Budapesten, a VIII. kerületben. A Kispesti AC 16 éves kézilabdázójaként ismerkedett meg Puskás Ferenccel, az egyesület futballsztárjával. A pár 1950. április 10-én házasodott össze a kispesti Nagyboldogasszony-templomban

Puskás Ferenc és Hunyadvári Erzsébet (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferenc és felesége első és egyetlen gyermeke, Puskás Anikó 1952-ben látta meg a napvilágot. Puskás Ferencné az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után 1956. december 1-jén többszöri sikertelen próbálkozást követően jutott ki négyéves kislányával együtt, éjszaka gyalog menekülve a szovjet hadsereg által megszállt Magyarországról Ausztriába. Utána Olaszországban csatlakozott férjéhez, aki a forradalmi események miatt november 1. óta Nyugat-Európában túrázott a Budapesti Honvéddal.

Puskás Ferenc, Puskás Ferencné és Puskás Anikó (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferenc és Hunyadvári Erzsébet életük végéig kitartott egymás mellett. Puskás Ferencné öt kontinensre követte férjét, aki Észak-Amerikától Ausztráliáig szinte mindenhol dolgozott edzőként. A pár a rendszerváltás után, 1991-ben költözött vissza Magyarországra. A beteg Puskás Ferencet, – aki 2006-ban hunyt el – odaadással és szeretettel ápolta.

Az első FIFA Puskás-díját Erzsébet asszony adta át a győztes Cristiano Ronaldónak (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferenc özvegye tovább ápolta a legendás labdarúgó emlékét. Óriási segítséget nyújtott a Puskás Akadémia elindításához, a FIFA Puskás-díj megalapításához, a spanyolországi Puskás-hagyaték hazaszállításához, valamint a Puskás Intézet létrejöttéhez is.

Puskás Ferencné tiszteletbeli tagja volt a Real Madrid által is elismert Peña Madridista Húngara magyar szurkolói csoportnak is (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferencné életének 84. évében, 2015. augusztus 11-én budai otthonában hunyt el. Erzsébet asszonyt férje mellé, a budapesti Szent István Bazilikában helyezték örök nyugalomra.

(A borítóképen a fiatal Hunyadvári Erzsébet)

További hírek