Puskás-megemlékezés Madridban

2016-11-14

Koszorúzással és a legjobb Pancho-pillanatok felidézésével emlékeztünk Madridban a tíz éve elhunyt Puskás Ferencre.  

"10 años sin el 10! Siempre Puskás!" – "10 év a 10-es nélkül! Mindig Puskás!" A Real Madrid otthonában szervezett megemlékezés jelmondata kiválóan példázza, milyen szeretettel és tisztelettel gondolnak a mai napig a a népszerű Panchóra a spanyol fővárosban. Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el, halálának tizedik évfordulóján rajongói, egykori ismerősei, játékostársai gyűltek össze Madridban, hogy tisztelegjenek a futballtörténelem egyik legkiválóbb játékosának emléke előtt. Az évfordulós megemlékezést Magyarország madridi nagykövetsége, a Real Madrid, a Real Madrid Magyar Szurkolói Klubja és a Puskás Akadémia szervezte.

A megemlékezés a Real Madrid edzőközpontjában, a híres Valdebebasban kezdődött Puskás Ferenc szobrának megkoszorúzásával, majd nagy sikerek színhelyén, a Santiago Bernabeu Stadionban egy kötetlen kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program. Az egykori játékostársak – Amancio Amaro, Enrique Pachín, Francisco Gento és José Emílio Santamaria – a legendás tízes madridi éveiről meséltek a szép számú közönségnek. A Puskást övező tiszteletet jól mutatja, hogy amikor első alkalommal Amancio Amaróhoz került a szó, ő az asztaltól felállva ejtette ki Pancho nevét, nem titkolva mai napig nem múló csodálatát.

A Real Madrid elnöki különtermében közel másfél órán át tartó megemlékezés Puskás madridi sikereinek felelevenítése mellett rengeteg érdekességgel szolgált, Gentóék segítségével megismerhettük Pancho spanyol fővároshoz fűződő viszonyát, a megérkezés és beilleszkedés hónapjainak krónikáját és az akkori Real mindennapjait.

A megemlékezésen a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia küldöttsége is részt vett, a Takács Mihály vezette delegáció ráadásul nem is érkezett üres kézzel Madridba. A Puskás Intézet kiállítása nagy érdeklődés mellett bemutatta Pancho Spanyolországban elért legnagyobb sikereit.

"Siempre Puskás", vagyis "Mindig Puskás". Legendás tízesét örökre szívébe zárta Madrid.

A megemlékezésről készült fényképes beszámolót itt tekintheti meg!

További hírek