Puskás–Suzuki-kupa

2024-04-16

Kedd délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a Puskás Ferencről elnevezett rangos utánpótlástorna csoportbeosztásait. A Puskás Akadémia a Real Madriddal, a Glasgow Rangersszel és a KRC Genkkel küzd meg a döntőbe jutásért.

A világ egyik legrangosabb U17-es viadalán akadémiánk csapatán kívül állandó résztvevőként idén is ott lesz a Puskás–Suzuki-kupa történetének két legeredményesebb csapata, az a két klub, amelyet Puskás Ferenc játékosként szolgált: a Budapest Honvéd és a Real Madrid. Rajtuk kívül újfent tiszteletét teszi a görög Panathinaikosz (melyet Puskás edzőként juttatott a BEK-döntőbe), a már szintén rendszeres résztvevőnek számító portugál Sporting CP, a belga KRC Genk, s először üdvözölhetjük a tornán az olasz rekordbajnok Juventust, valamint a skót sztáralakulatot, a Glasgow Rangerst.

Az első, vagyis a 2008-as Puskás–Suzuki-kupa zászlója és a torna ezüstérme (fotó: Puskás Intézet)

A Puskás–Suzuki-kupa trófeája (fotó: Puskás Intézet)

A 16. Puskás–Suzuki-kupát pünkösdkor, május 16. és 20. között tartják. A bronzcsatát és a finálét – akárcsak 2014-es átadása óta mindig – a Pancho Arénában rendezik majd pünkösdhétfőn – ezeket az összecsapásokat a nemzeti sportcsatorna, az M4 Sport is élőben közvetíti. A Puskás–Suzuki-kupa nem titkolt célja, hogy az izgalmas összecsapások mellett a jövő legendái számára is kitörési pontot jelentsen, hátha itt tűnik fel egy újabb Álvaro Morata, egy következő Cristiano Ronaldo, Alessandro Del Piero vagy Puskás Ferenc.

Fotó: www.puskasakademia.hu

A sajtótájékoztató első felszólalója Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémiát működtető alapítvány elnöke volt, aki kiemelte a Puskás–Suzuki-kupa fontosságát az utánpótlás-játékosok karrierjében, illetve a méltatta a Magyar Suzuki Zrt. támogatásnak jelentőségét.

„Annak idején azzal a szándékkal hívtuk életre a Puskás–Suzuki-kupát, hogy az ifjú magyar labdarúgók évről évre összemérhessék tudásukat elismert külföldi futballműhelyekben pallérozódó kortársaikkal. A Magyar Suzuki Zrt. segítségének köszönhetően sikerült a tornát a világ egyik legfontosabb korosztályos labdarúgó-eseményévé tennünk, s azt hiszem nem túlzok azzal, hogy a magyar futball jelenlegi sikereihez, illetve számos játékos karrierjéhez a Puskás–Suzuki-kupa is hozzájárult. Hiszen ne feledjük, Sallai Rolandok, Álvaro Moraták, Daniel Carvajalok bontogatták itt szárnyaikat… Külön öröm számomra, hogy az idei évben két olyan ikonikus klubot üdvözölhetünk újoncként, mint a Juventus és a Rangers FC – kívánom, hogy az első itteni élményük olyan legyen, amely alapján a későbbiekben is szívesen térnek vissza” – fogalmazott Mészáros Lőrinc.

Tóth Balázs, a Puskás Akadémia klub- és akadémigazgatója ismertette a csoportbeosztást. A csoportba a házigazda, Puskás Akadémia, a Real Madrid, a KRC Genk és a Rangers küzd meg az első helyért, míg a B csoportba a Juventus, a Panathinaikosz, a Sporting és a Bp. Honvéd került.

A 10. Puskás–Suzuki-kupa hivatalos programfüzete (fotó: Puskás Intézet)

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese a tehetséggondozás jelentőségét húzta alá.

„A Magyar Suzuki fontosnak tartja, hogy támogasson olyan kezdeményezéseket, amelyek a tehetségek felkarolásáról, a szorgalomról és az álmok megvalósulásáról szólnak. Ez a torna olyan fiatal tehetségeknek ad lehetőséget, akikből egy nap Európa- és világbajnokságok ünnepelt sztárjai lehetnek. Kívánom, hogy a torna a labdarúgás iránti szeretet és a fair play nemes ötvözete legyen, ahol minden játékos a legjobb tudása szerint játszik."

A Puskás–Suzuki-kupa logója (fotó: Puskás Intézet)

Szöllősi György, a magyar futball és Puskás-ügyek nagykövete, az első tornák megszervezéséről és a magyar labdarúgó-válogatott számra eddig kinevelt Puskás-tehetségekről is beszélt. „Az idei, immár 16. Puskás-Suzuki-kupa résztvevői akkortájt születtek, amikor maga a torna. És éppen az volt a célunk, hogy hagyományt teremtsünk, amelynek révén immár a futballisták minden nemzedékében akadnak olyanok, akik egykor pályára léptek a Puskás-Suzuki-kupán. Vannak már BL-, sőt többszörös BL-győzteseink, de nekünk ennél is fontosabb, hogy a magyarok által nagy reményekkel várt nyári Európa-bajnokságon például minden bizonnyal négy olyan játékos is lesz a nemzeti csapatunk keretében, akik a Puskás Akadémián nevelkedtek: Kleinheisler László a harmadik, Sallai Roland a második Európa-bajnokságára készül, Nagy Zsolt és Tóth Balázs pedig az elsőre.  Az Eb-kijutás, a válogatott játékosok sora csak a legszebb álmunkban jelent meg annak idején, amikor még megfelelő stadion híján Székesfehérváron rendeztük a PSK első döntőjét. A Puskás-Suzuki-kupa 2024-es magyar résztvevőinek viszont már azt kívánjuk, hogy mielőbb világbajnokságon is képviselhessék Magyarországot."

A Puskás Akadémia U17-es csapatának a vezetőedzője, Marco Rossi segítője, a 22-szeres válogatott Laczkó Zsolt (fotó: www.puskasakademia.hu)

(Borítókép: A Puskás Akadémia két játékosa, Mondovics Kevin és Pál Barna a torna trófeájával. Fotó: www.puskasakademia.hu.)

További hírek