Puskás „utolsó” gólja

2021-02-27

Hatvanöt éve Puskás Ferencék Bejrútban játszottak. A mérkőzés csupán 2000-ben emelkedett hivatalos válogatott-mérkőzés rangra.

1956 elején érkezett a meghívás a magyar labdarúgó-válogatott tagjai számára, hogy vegyenek részt egy közel-keleti túrán. A „keleti portya” során az eredeti tervek szerint a magyar válogatott csak Törökország ellen játszott volna hivatalos válogatott-mérkőzést. A túra többi összecsapásán „Budapest” válogatottja néven lépett volna pályára a nemzeti együttes.

A törökök elleni meccset az időjárási körülmények miatt február 5-e helyett február 19-én rendezték. Puskásék meglepetésre 3–1-re kikaptak – a legendás tízes lőtte a magyar gólt.

A közel-keleti út során többek között Izmirben, Ankarában, Isztambulban, Damaszkuszban és Aleppóban játszott a magyar csapat. Puskásék Libanonnal 1956. február 29-én csaptak össze Bejrútban. Az eredetileg „Budapest-válogatott” 4–1-re verte a hazaiakat. A mieinktől Machos Ferenc és Puskás Ferenc lőtt gólt az első félidőben, majd a 61. percben Murad szépített, nem sokkal később pedig Tichy Lajos duplázott.

Bozsik József képeslapja Bejrútból (Puskás Intézet)

A találkozót hivatalosan negyvennégy évvel később, 2000-ben iktatták be a magyar válogatott mérkőzéseinek sorába. Kiderült, hogy Libanonban már 1956-ban is Libanon – Magyarország mérkőzésként jegyzőkönyvezték.

Így fordulhatott, hogy a 100. válogatottságakor elbúcsúztatott Bozsik József már 22 éve elhunyt, amikor kiderült, hogy 101-szeres válogatott. Puskás Ferenc pedig 73 éves korában tudta meg, hogy 85 meccsen 84-szer volt eredményes a címeres mezben.

További hírek