Puskásék „őrült meccse”

2024-06-12

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) összeállította a futballtörténelem leggólgazdagabb mérkőzéseinek listáját.

Az IFFHS összegyűjtötte a labdarúgás történetében azokat a mérkőzéseket, amelyen mindkét csapat legalább 6 gólt szerzett. Az összeállításnál csak az államok, országok első osztályait, a nemzeti kupákat, illetve a ligakupákat vették figyelembe (a válogatottak mérkőzéseit nem!). A gyűjtésben két magyar bajnokit emelnek ki a listakészítők: az 1932. június 5-i Újpest–Bocskay (6–6) és az 1955. január 9-i Vörös Lobogó–Bp. Honvéd (7–9) mérkőzéseket. Az utóbbi találkozót még az 1954-es bajnokságból halasztották az új évre, mivel a magyar labdarúgó-válogatott készült az hetven évvel ezelőtti, azaz 1954-es világbajnokságra. Bár az elhalasztott bajnokinak már nem volt tétje, mert a Budapesti Honvéd behozhatatlan előnyre tett szert az MTK előtt (akkori nevén Vörös Lobogó), s így megnyerte az NB I-et. Azonban a téli összecsapásra kilátogatók jól szórakozhattak, hiszen 16 (!) gól született az Üllői úti pályán. A mérkőzésen Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor négy-négy gólig jutott, míg a vb-gólkirály Kocsis Sándor három találatot jegyzett. 

A Bp. Honvéd 1954-es bajnokcsapatának a tablója (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

1954-es NB I, 7. fordulóból elhalasztott mérkőzés

Budapesti Vörös Lobogó – Budapesti Honvéd 7–9 (3–7)

Budapest, Üllői úti pálya, 25 ezer néző, v.: Pósa János

Vörös Lobogó: Fecske István – Kovács József, Börzsei János, Lantos Mihály – Kovács Imre, Kovács Ferenc – Sándor Károly (Gál Ferenc, 33.), Kárász Endre, Hidegkuti Nándor, Arató Gábor, Molnár János. Vezetőedző: Bukovi Márton

Bp. Honvéd: Sántha József – Rákóczi Lászó, Lóránt Gyula (Palicskó Tibor, 27.), Kovács János – Bozsik József , Bányai Nándor – Machos Ferenc, Kocsis Sándor, Tichy Lajos, Puskás Ferenc, Babolcsay György. Vezetőedző: Kalmár Jenő

Gólszerzők: Tichy (3., 44.), Hidegkuti (5., 53., 75., 81.), Sándor (7., 19.), ill. Kocsis (24., 32., 59.), Puskás (34., 36., 38., 48.), Kárász (71.)

(Borítókép: a Bp. Honvéd csapata az 1955. január 9-i Vörös Lobogó–Bp. Honvéd /7–9/ NB I-es bajnokin.)

További hírek