Sportszakemberek a Szabadegyetemen

2019-07-26

A Puskás Intézet által szervezett Arany Pillanatok programsorozat Mocsai Lajos, Mocsai Tamás és Feczkó Tamás szereplésével folytatódott Tusnádfürdőn.

Az idén harminc éves Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Infotér Színpadán Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával, és fiával, Mocsai Tamással, a NEKA ügyvezető igazgatójával beszélgetett Balogh Balázs a Puskás Intézet igazgatója.

A hatvanöt éves mesteredző 2014 óta dolgozik a Testnevelési Egyetem rektoraként. A 2019-es egyetemi felvételik kapcsán elmondta, hogy a budapesti intézmény egyes szakjaira tízszeres volt a túljelentkezés. Mocsai Lajos nagyon sajnálatosnak tartja, hogy korábban nem valósult meg a megfelelő szakemberképzés, amelyet a magyar élsport sínylett meg. A Testnevelési Egyetem éppen ezért új szakokat indított az elmúlt években: sportmenedzser - sportmédia-képzés is indult, újra életre hívták az edzőképzést. Komoly modernizációs beruházások lesznek az intézmény életében, s az újításoknak köszönhetően tovább folytatódhat a világszínvonalú munka. A rektor reményét fejezte ki, hogy az MLSZ-szel kötött edzőképzésről szóló szerződést hamarosan meghosszabbítják.

Mocsai Tamástól megtudhatták a hallgatók, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémián nem a klubok ellen dolgoznak, hanem a magyar kézilabdaért. A Balatonbogláron működő intézményben 14 éves kortól foglalkoznak a fiúkkal és lányokkal egyaránt. A hat éve létrejött akadémia hat játékost adott az U19-es női Európa-bajnokságot megnyerő magyar válogatott keretébe. A Nemzeti Kézilabda Akadémián olyan neves kézilabdázóknak segítettek a rehabilitációjukban, mint Tomori Zsuzsa, vagy Nora Mörk. Ezen kívül Balatonbogláron edzőtáborozott idén a Ferencváros és a Győr női kézilabdacsapata is.

A Puskás Intézet második vendége a Balmazújvárost és az MTK-t az NB I-be vezető Feczkó Tamás volt. A jelenleg csapatnélküli labdarúgó-edzőt tavasszal a fővárosiak menesztették, akik a szezon végén aztán kiestek az élvonalból. Feczkó Tamás jó szívvel gondolt vissza a balmazújvárosi időszakára, de az MTK megkeresését nem tudta visszautasítani. A kék-fehérekkel azért volt nehéz dolga, mert mindenki elvárta tőlük az NB II-es bajnoki címet, amelyet aztán a Feczkó-legények be is húztak.

A menesztése ellenére sajnálta, hogy korábbi játékosai kiestek az NB I-ből, s már nem rágódik a múlton, hanem a lehetőségre vár. A fővárosban töltött időszaka alatt testközelből tapasztalhatta meg, hogy Torghelle Sándor kiváló sportember, aki minden nap nagyszerű teljesítményt nyújtott a tréningeken, s igazi példakép a fiatalok számára. A télen a Genovához szerződő Schäfer Andrásról elárulta, hogy Olaszországban Goran Pandev is megdicsérte az ifjú labdarúgó futóteljesítményét, illetve Katona Máté produkciójával felkeltette a Hajduk Split és az Union Berlin figyelmét is. A szakember elmondta, több mint harminc éve nem volt igazi nyári szünete, ám az így kapott szabadidőt is tanulással tölti: járt a Szpartak Moszkvánál tanulmányúton, s tervezi, hogy hamarosan Freiburgba, valamint Genovába is ellátogat.

Ma az érdeklődők 16 órakor az Infotér Színpadán Takács Mihállyal, a Puskás Akadémia igazgatójával, Diószegi Lászlóval, a Sepsi OSK elnökével, Szondy Zoltánnal, a Csíkszeredai Akadémia igazgatójával találkozhatnak.

A kiállítás kizárólagos támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

 

 

További hírek