Újabb ritkasággal gazdagodtunk!

2017-10-12

A Kárpát-medence egyik legnagyobb, több mint egy évszázad sporttörténelmét felölelő érmekollekciója a napokban került egy erdélyi gyűjtőtől a Puskás Intézethez.

A Nagyváradon élő Magyari Imre hatvan esztendeje gyűjti szenvedélyesen a labdarúgó-jelvényeket és emlékplaketteket. Kollekciója közel kétezer tárgyat számlál, az emléktárgyak feliratait, szimbólumait szemlélve pedig nem csak a magyar futballtörténetet, hanem Magyarország és a Kárpát-medence történelmét is nyomon követhetjük. A sportklubok és szövetségek kitűzőin olvasható névváltoztatások pontosan illusztrálják például a világháborúk, a boldog békeidők, vagy éppen az anyaországhoz való visszatérés és újra elszakadás korszakát, a kommunista diktatúrákat, valamint a rendszerváltást. A magyar vonatkozású jelvények Trencséntől Udvarhelyig és Ungvártól Újvidékig felölelik a Kárpát-medence jelentős részét.

Magyari Imre 1945-ben született Nagyváradon. Mint általában minden gyűjtő, eleinte „mindenevőként” kezdte. Minden sportág ereklyéit gyűjtötte, de csakhamar rájött, hogy ez túl széles spektrum egyetlen gyűjtő számára, ezért később kizárólag a magyar és a román labdarúgó csapatok jelvényeire szakosodott. Amikor meglátogattuk őt nagyváradi otthonában, elárulta: a román jelvények gyűjtése volt a garancia arra, hogy a Ceausescu-érában az állami szervek elnézték neki a magyar vonatkozású érmekollekció fenntartását, bővítését.

 

A gyűjtemény legrégebbi darabja egy 1897-ből származó emlékjelvény, amelyet az első, kizárólag labdarúgással foglalkozó csoportosulás, a Műegyetemi Futball Klub megalakulásakor adtak ki. Az MFC csak 1903-tól bővítette szakosztályait, felvéve a MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) nevet. A középen látható vörös csillag egészen a negyvenes évekig vígan élte életét a MAFC címerében, míg végül Horthy Miklós kormányzó megelégelte a dolgot és eltávolíttatta a rossz emlékű jelképet.

Egy különösen szép jelvény árulkodik arról is, hogy az MLSZ, 1901-es megalakulásakor még a Magyar Labdarúgók Szövetsége nevet viselte, és az elnevezést csak sok évtizeddel később egyszerűsítették Magyar Labdarúgó Szövetségre.

Ugyancsak érdekes és egyben értékes daraboknak számítanak a román állami pénzverde által kiadott ’30-as évekbeli sportjelvények is, az 1949-ben megszűnt Unirea Tricolor jelvénye, amely később Bukaresti Dinamo néven alakult újjá, vagy a háború előttről származó Ciocanul nevű klubcsapat jelvénye, ami 1947-től már Steaua néven szerepelt. Magyari Imre gyűjteményét a FIFA hivatalosan is bejegyezte. Ez a páratlan kollekció került most a Puskás Intézet birtokába.
 

További hírek