Újabb kiütés

2024-06-20

Hetven évvel ezelőtt a magyar labdarúgó-válogatott a második csoportmérkőzésén is fölényes győzelmet aratott a svájci világbajnokságon.

Magyarország a Dél-Korea elleni vb-rekordot jelentő siker után a svájci vb 2. csoportjában a nyugatnémet válogatottal játszott. Ellenfelünk – hasonlóan a mieinkhez – 1938 után tért vissza a világversenyre, mert 1950-ben még nem vehetett részt a világversenyen. Az NSZK a selejtezős csoportját veretlenül, három győzelemmel, egy döntetlennel, 7 ponttal, a Saar-vidéki válogatottat (a csapat egyike volt a II. világháború utáni három német válogatottnak: NSZK, NDK, Saar-vidék. Az ekkor francia protektus alatt álló terület önálló válogatottal és FIFA-tagsággal rendelkezett 1950-től 1956-ig) és Norvégiát megelőzve nyerte meg, s jutott ki a tornára.

Belépőjegy az 1954. június 20-i Magyarország–NSZK vb-csoportmérkőzésre (fotó: Puskás Intézet)

Az NSZK győzelemmel kezdte a világbajnokságot, hiszen Hans Schäffer, Bernhard Klodt, Ottmar Walter és Max Morlock góljaival 4–1-re verték Törökországot. A magyarok kezdőcsapatában három változás történt a Dél-Korea elleni mérkőzéshez képest. Visszatért Hidegkuti Nándor Palotás Péter helyére, illetve Zakariás József Szojka Ferenc helyett, valamint Budai II Lászlóval szemben ezúttal Tóth II józsefet favorizálta Sebes Gusztáv.

Az NSZK válogatottjának a csapatzászlója az 1954. június 20-i Magyarország–NSZK vb-csoportmérkőzésről (fotó: Puskás Intézet)

Az Aranycsapat újabb magabiztos győzelmet aratott. A magyar együttes Kocsis Sándor góljával már a 2. percben előnybe került és a találkozó végéig meg sem állt nyolc találatig. „Kocka” négy gólig jutott, Hidegkuti duplázott, illetve betalált Puskás Ferenc és Tóth II. A nyugatnémetek három góllal tudtak válaszolni Alfred Pfaff, Helmut Rahn és Richard Herrmann révén. A 8–3-as győzelemmel hazánk továbbjutott az egyenes kiesés szakaszba – a szabályok értelmében Törökországgal nem kellett játszania, ahogyan az NSZK-nak sem Dél-Koreával. Azonban a diadal igazi vezéráldozattal járt, mert Werner Liebrich lerúgta Puskás Ferenc, aki csak a döntőben térhetett vissza, éppen az NSZK ellen. A nyugatnémet játékos büntetlenül megúszta az esetet, William Ling játékvezető nem állította ki Liebrichet. (S mint tudjuk ennek ellenére a döntőben ismét az angol játékvezető dirigált.)

Czibor Zoltán (balra) próbál kapura fejelni Heinz Kwiatkowskit (jobbra 22-es mezben) megelőzve (fotó: Puskás Intézet)

Kocsis Sándor fényképe a mérkőzés után a Képes Sportban (fotó: Puskás Intézet)

1954-es világbajnokság, 2. csoport, 2. mérkőzés, 1954. június 20.

Bázel, St. Jakob Stadion, 65 000 néző. Vezette: Willam Ling (angol)

MAGYARORSZÁG – NSZK 8–3 (3–1) 

Magyarország:   Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Tóth II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Szövetségi kapitány:     Sebes Gusztáv

NSZK: Kwiatkowski – Bauer, Liebrich, Kohlmeyer – Posipal, Mebus – Rahn, Eckel, F. Walter, Pfaff, Herrmann. Szövetségi kapitány: Sepp Herberger

Gólszerzők: Kocsis (2., 21., 68., 77.), Puskás (17.), Hidegkuti (51., 55.), Tóth II (75.), ill. Pfaff (26.), Rahn (76.), Herrmann (83.)

A vereséget követően az NSZK válogatottjának a csoport második helyéért, amely továbbjutást ért újra Törökországgal kellett megmérkőznie, hiszen a török csapat 7–0-ra legyőzte Dél-Koreát, így pedig pontazonosság alakult ki. A meccset aztán az NSZK nyerte 7–2-re, s ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol Jugoszlávia várt rá, míg Magyarország az előző vb ezüstérmesével Braziliával került össze a legjobb nyolc között.

(Borítókép: Puskás Ferenc próbál gólt fejelni az 1954. június 20-i Magyarország–NSZK vb-csoportmérkőzésen.)

További hírek