Zalaegerszeg győzött

2024-03-31

Ötven éve játszott először Zalaegerszegen a magyar labdarúgó-válogatott.

1974. március 31-én első alkalommal rendeztek válogatott mérkőzést a Zalai megyeszékhelyen. Nemzeti csapatunk rossz mérleggel érkezett a városba, hiszen 1972 szeptember 3. óta nyolc mérkőzésen nem tudott győzni. Hazánk az 1970-es világbajnokság után az 1974-es világbajnokságra sem jutott, valamint két évvel korábban elveszítette mindkét meccsét az Európa-bajnokságon és az olimpiai döntőben is kikapott Lengyelországtól. A gyengébb szereplés ellenére az új helyszínen 20 ezer néző látogatott ki a Magyarország–Bulgária barátságos mérkőzésre.

A magyar szövetségi kapitány Illovszky Rudolf emlékkulacsa a mérkőzésről (fotó: Puskás Intézet)

Az első zalaegerszegi válogatott találkozó jól sikerült. Magyarország 3–1-re győzte le a vb-re kijutó Bulgáriát, a lelkes szurkolótábort Fazekas László az ötödik percben és az első félidő végén, míg Bene Ferenc az 57. percben ugrasztotta talpra. Egyedül Hristo Bonev tizenegyesénél bosszankodhattak a magyar néző. „Jó régen volt már, viszont emlékszem, mekkora szeretettel és rajongással fogadtak bennünket Zalaegerszegen, pedig az azt megelőző időszakban a vártnál gyengébb eredményeket ért el a válogatott. Nagyon jól esett nekünk, hogy milyen elánnal szurkoltak nekünk végig a mérkőzésen. Látszódott, mennyire szeretik az emberek a városban a futballt. Örülök, hogy győzelemmel ajándékoztuk meg a drukkereket. Szerintem jól játszottunk egy nagyszerű bolgár csapat ellen, de nálunk olyan sztárok futballoztak, mint Bene Ferenc, vagy Fazekas László, akik klasszisukkal eldöntötték a mérkőzést. Szép emlék marad a zalaegerszegi meccs, boldog vagyok, hogy a részese lehettem” – mondta honlapunknak az olimpiai ezüstérmes Vidáts Csaba.

Barátságos mérkőzés, 1974. március 31.

Zalaegerszeg, ZTE-Stadion, 20 ezer néző, v.: Marjan Rauš (jugoszláviai)

MAGYARORSZÁG – BULGÁRIA 3–1 (2–0)

Magyarország: Mészáros Ferenc – Kolár Endre (Kántor Mihály, 25.), Bálint László, Vidáts Csaba, Megyesi István, Juhász István, Fazekas László, Póczik József, Fekete László, Bene Ferenc, Máté János. Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Bulgária: Rumen Goranov – Ivan Zafirov, Kiril Ivkov, Evlogi Banchev (Krasimir Borisov, 46.), Stefan Aladzhov (Stefan Velichkov, 63.), Dimitar Penev, Hristo Bonev, Ivan Stoyanov, Voyn Voynov, Nikola Hristov (Bozhidar Grigorov, 59.), Georgi Denev. Szövetségi kapitány: Hristo Mladenov

Gólszerzők: Fazekas (5., 45.), Bene (57.), ill. Bonev (74. – tizenegyesből)

A zalaegerszegi stadionban legközelebb harminc évvel később, 2004. április 25-én játszott a magyar válogatott, akkor 3–2-re győzte le Japánt felkészülési meccsen, majd 2008. március 26-án Szlovéniától kapott ki 1–0-ra ugyancsak edzőmérkőzésen. Összesen tehát háromszor lépett pályára Zalaegerszegen nemzeti csapatunk.

(Borítókép: Fazekas László ünnepli a gólját a zalaegerszegi szurkolókkal, fotó: Képes Sport 21. évf. 14. szám)

További hírek