Az eltiltástól a világválogatottig

2022-10-23

Puskás Ferenc nyolc évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése után lépett pályára a világválogatottban.

Hatvanhat éve 1956. október 23-án tört ki a forradalom és szabadságharc hazánkban, amelyet a magyarországi kommunista államhatalom a Szovjetunió segítségével vérbe fojtott. Az események hatására a Budapest Honvéd dél-amerikai túrájáról nem tért haza a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Puskás Ferenc. Ezért Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közbenjárásával a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) két évre eltiltotta Puskást.

A világválogatott tagjai 1963-ban. Álló sor (balról jobbra): Puskás Ferenc, Djama Dos Santos, Svatopluk Pluskal, Lev Yashin, Jan Popluhar, Karl Hein Schnellinger, Milutin Soscic, Josef Masopust, Louis Eyzaguirre, Gimmy Baxter, Uwe Seeler. Alsó sor (balról jobbra): Raymond Kopa, Denis Law, Alfredo Di Stéfano, Eusébio, Francisco Gento.

A büntetés leteltét követően a túlsúllyal küzdő Puskás Ferencet a Real Madrid szerződtette. A magyar világklasszis egyedülálló sikereket ért el Madridban. Ennek is köszönhetően a FIFA meghívta az akkor 36 éves Puskást az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) alapításának 100. évfordulóján rendezett gálamérkőzésre.

Az Anglia – Világválogatott gálamérkőzés műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet)

A gálamérkőzést 1963. október 23-án játszottak a Wembley Stadionban. Puskás Ferencet tíz évvel korábban az angol szövetség alapításának 90. évfordulójára rendezett találkozóra is meghívták, de a közelgő Anglia–Magyarország mérkőzés miatt ezen nem vett részt.

Puskás Ferenc emlékbögréje az 1963-as gálamérkőzésről. (Fotó: Puskás Intézet)

A gálamérkőzést az angolok nyerték 2–1-re Terry Paine és Jimmy Greaves találataival, utóbbi az összecsapás végén volt eredményes. Puskásék gólját a 82. percben a skót Denis Law szerezte. A magyar klasszis Eusébio helyett állt be csereként a meccsen.

További hírek