Az Anderlecht és a magyarok

2024-09-25

A Ferencváros szerda este az Anderlecht otthonában kezdi meg a nemzetközi főtáblás szereplését. Ehhez kapcsolódóan felidézzük a magyar játékosok és klubcsapatok múltját a belga együttessel.

A 2024–2025-ös Európa-liga főtábláján az Anderlechttel játszik idegenben a Ferencvárosi TC. A belga csapatot 1908. május 27-én alapították, a gárda azóta két-két alkalommal nyert Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) és európai szuperkupát, illetve egy UEFA-kupa-serleg is díszeleg a klubmúzeumban. A hazai terepen pedig 34 bajnoki cím, 9 kupagyőzelem, 13 szuperkupa-siker és 3 ligakupa-diadal a Anderlecht mérlege. A belga együttes a nemzetközi hadszíntéren eddig két oda-visszavágós, „történelmi” párhacot vívott magyar klubcsapattal. Az Anderlecht az első ízben kiírt, vagyis az 1955–1956-os Bajnokcsapatok Európa-kupája-nyolcaddöntőben (BEK) az MTK-val nézett farkasszemet: a Népstadionban a magyarok győztek 6–3-ra (a BEK-történet első mesterhármasával, melyet Palotás Péter szerzett), majd a visszavágón Hidegkuti Nándorék 4–1-re győztek. Negyven évvel később éppen mostani magyar ellenfelével játszott az Anderlecht a Bajnokok Ligája-főtáblára jutásért. Zoran Kuntics góljával 1–0-ra nyert Brüsszelben a Ferencváros, míg az Üllői úton Goran Kopunovics talált be és 1–1-re végeztek a felek, így a Ferencváros első magyar csapatként jutott be a BL-főtáblára.

Puskás Ferenc az 1962. szeptember 26-i Anderlect-Real Madrid (1–0) BEK-mérkőzésre kapott ajándéka (fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az Anderlecht históriás könyvébe több honfitársunk is arannyal írta be magát. A legendás kapussal, Fazekas Árpáddal az 1963–1964-es idényben belga bajnoki címet ünnepelhetett az együttes, előtte egy évvel, az 1962–1963-as BEK-ben az Anderlecht a Real Madriddal játszott a nyolcaddöntőben. A madridi 3–3-as döntetlen után Fazekasnak hála a csapata 1–0-ra megverte Puskás Ferenc együttesét, s így meglepetésre továbbjutott. 

Az 1962. szeptember 26-i Anderlect-Real Madrid (1–0) BEK-mérkőzés emlékéreme (fotók: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Ladinszky Attila szintén klublegendának számít, hiszen az 1973–1974-es szezonban belga bajnokságot nyert és 22 góllal ő volt a belga gólkirály. 1973-ban Ladinszky duplájával hódította el a belga kupát a csapat, ugyanebben az év ráadásul a belga ligakupát is magasba emelhette. Utóbbit 1974-ben ismételhette meg, 1975-ben pedig újra belga kupa-győztes lett. A klub legsikeresebb magyar játékosa mégsem Ladinszky, hanem Juhász Roland. A 95-szörös válogatott labdarúgó 2005-től 2013-ig állt az egyesület szolgálatában, ez alatt 5-szörös bajnok, 3-szoros szuperkupa-győztes és 1-szeres kupagyőztes volt. Az Anderlechtet csupán egyetlen magyar vezetőedző irányította, Béres András, Puskás Ferenc egykori csapattársa. A magyar szakemberrrel két bajnoki elsőséget gyűjtött be az Anderlecht.

(Borítókép: Fazekas Árpád /fekete kapusmezben/ az Anderlecht kezdőcsapatában, fotó: Puskás Intézet/Fazekas-hagyaték.)

További hírek