Bene Ferenc-kiállítás

2024-02-27

Az olimpiai bajnok labdarúgó halálának évfordulóján megnyílt a Puskás Intézet balatonszárszói kiállítása.

Bene Ferenc hagyatéka tavaly májusban került a Puskás Intézet gondozásába. A sikerekben gazdag pályafutását bemutató tárlat a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalban nyílt meg a halálának tizennyolcadik évfordulóján.

Fotó: Kovács Tibor

Vancsakovszki Gábor önkormányzati képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagyon büszkék Balatonszárszón a somogyi származású Bene Ferencre, akinek páratlan örökségét meg kell ismernie a mai fiatalságnak. Az önkormányzati képviselő köszönetét fejezte ki a Puskás Intézetnek, hogy ezt a lehetőséget biztosította, illetve, hogy az Aranycsapat-kiállítás után újabb rangos tárlat nyílik a városban.

Neszményi Zsolt főispán (fotó: Puskás Intézet)

Neszményi Zsolt főispán háláját fejezte ki, hogy létrejöhetett a Bene Ferenc-kiállítás. Ez a térség számára nagyon fontos. A főispán szerint Somogy vármegyéből sok kiváló labdarúgó származik, mint Burcsa Győző, Kiss László, vagy Nagy László. Azonban eredményeivel közülük is kiemelkedik Bene Ferenc, akit a legsikeresebb somogyi játékosnak nevezett.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Vancsakovszki Gábor önkormányzati képviselő, Neszményi Zsolt főispán és Fekete János Balatonszárszó polgármestere (fotó: Kovács Tibor)

A kiállítást Balogh Balázs nyitotta meg. A Puskás Intézet igazgatója elmondta, Bene Ferenc idén lenne nyolcvan éves és talán picit elfelejtették őt a sok zseniális magyar labdarúgó között. Balogh Balázs szerint az ilyen kiállításokkal méltóképpen ápolhatjuk Bene Ferenc emlékét, aki az egyik leggólerősebb magyar támadó volt. Az igazgató méltatta Bene Ferenc pályafutását, az olimpián felállított gólrekordját külön is megemlítve. Kiemelte, 2011-ben a Puskás Intézet azért jött létre, hogy az Aranycsapat és Puskás Ferenc emléke mellett hazánk összes kiváló labdarúgójának emlékét ápolja. A Puskás Intézet célja, hogy a legendák hagyatékát minél több emberrel megismertesse szerte az országban és a határon túl.

A Puskás Intézet Bene Ferenc-kiállítása március 22-ig látogatható a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalban.

(Borítókép: Kovács Tibor)

További hírek