Futballcsillag a „Kőrös-parti Párizsban”

2017-05-06

Újabb szép fejezettel bővült a Szent László alapította Nagyvárad színes krónikája: a lovagkirály emlékének szentelt esztendőben, a Festum Varadinum kulturális fesztivál programsorozatának keretében a legnagyobb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc relikviáit is láthatják a Körös-parti városban.

 „Nagyon szeretem a focit. Egyszer majd olyan játékos szeretnék lenni, mint amilyen Puskás volt. Ő az én példaképem” – árulja el egy kilencéves kisfiú, Dávid, miközben a Puskás-kiállítás darabjait szemléli. Megakad a szeme egy régi füzeten, s ahogy a kézzel írt sorokat betűzi, elmosolyodik. Ezt olvassa ugyanis a kissé már megkopott kockás papíron: „Állítólag jó gyerek voltam és jó tanuló a negyedik osztály befejezéséig.” Puskás Ferenc önéletírásának kezdősorai ezek, s a füzet, amelybe Öcsi bácsi az emlékeit feljegyezte, sok más különleges darabbal együtt annak a vándorkiállításnak a része, amely a világ valaha volt egyik legnagyobb labdarúgójának relikviáit mutatja be – Arad után ezúttal ismét a határon túl, a Partiumban, Nagyváradon.

A kiállítás az elmúlt több mint két évtized során az egész Kárpát-medencei magyarság legjelentősebb kulturális fesztiváljának keretében valósult meg, vagyis – a városalapító király szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent László-emlékévhez kapcsolódó – Festum Varadinum megannyi programjának egyike. „Az aranylabdás labdarúgó, Albert Flórián, az olimpiai és világbajnok ökölvívó, Kovács Kokó István, valamint az olimpiai bajnok vízilabdázó, Faragó Tamás után ebben az évben egy újabb sportlegendát mutatunk be, ezúttal Puskást – mondta el a kiállítás megnyitóján Botházy Nándor, a Bihar megyei RMDSZ sportért felelős ügyvezetője. – A helyszín korántsem véletlen, a legnagyobb magyar futballista pályafutásának egyik kisebb állomása ugyanis Nagyvárad. Alig tizenhat esztendősen, a Honvéd színeiben itt mutatkozott be a kis Öcsi a Nagyváradi Atlétikai Klub csapata ellen.”

A kiállítás megnyitóján jelent volt valaki, aki még személyesen ismerhette Puskást, a 80. születésnapját a közelmúltban ünneplő Jenei Imre, aki a magyar és a román válogatott szövetségi kapitánya is volt, s a Steauát 1986-ban BEK-győzelemre vezette. „Egy évig dolgoztunk együtt Magyarországon, és sokat beszélgettünk a futballról – meséli a mesteredző. – Azt mondta nekem egyszer: te, Imre, a játékosok csak úgy tanulnak meg jól focizni, ha mind jobbakkal játszanak, de vigyázzunk, mert tudom, hogy milyen az, ha kikapnak… Erre nagyon érzékeny volt. Élmény volt beszélgetni vele, egyáltalán: ismerni őt. Mondták róla: hadd vigye a labdát, úgyis ballábas, erre én: igen ám, de úgy rúg ballal, mintha legalábbis három lába volna!”

„Puskás kétségkívül fenomén volt, olyasvalaki, aki az egész nemzetet képviselte. Ő a példa: még egy oly kicsiny nemzet, mint a miénk, is tud adni olyan nagy embereket, mint amilyen ő maga volt” – fogalmazott Derzsi Ákos, a Varadinum Kulturális Alapítvány képviselője. S egy történetet is elmesélt: „Amikor a hetvenes években gombfociztunk, s csereberéltük a játékosokat egymás között, Puskás volt az egyedüli, akiért, emlékszem, két másik játékost kellett adnom. Remélem, hogy visszatérnek a magyar futballban az arany idők.”

„Oh, Nagyvárad, még megíratlan, talán soha meg sem írható regényem édes, régi városa, te kis Magyarország!” – írta 1910-ben Ady Endre, aki 1900 elején hírlapíróként került a „Kőrös-parti Párizsba”. A város ma bővelkedik az Ady-emlékhelyekben. A Puskás-kiállításnak is épp egy ilyen hely, az Ady Endre Emlékmúzeum ad otthont. „Minthogy ez egy irodalmi múzeum, talán furcsállhatjuk, hogy itt nyílt meg a kiállítás – mondta Imre Zoltán, a múzeum igazgatója. – Viccesen valahogy így magyaráznám meg: Adynak is volt egy Bölönije.” Bölöni György a költő egyik legjobb barátja volt, Bölöni László pedig az egyetlen magyar nemzetiségű futballista Puskáson kívül, aki BEK-et nyert, éppen Jeneivel, a Steaua Bukarest játékosaként. „Örülök, hogy ide kerülhettek Puskás ereklyéi, mert miért ne férne meg egy csillag egy másik mellett? – mondta a múzeumigazgató. – Ady és Puskás egyaránt csillagok voltak: öregbítették a magyarság hírnevét.”

„Öröm látni, hogy ennyi fiatal eljött, hogy megtekintse a kiállítást – tette hozzá Kiss András Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlési képviselő. – Példaképek kellenek, olyanok, mint Puskás. Emberek, akik a magyarság önbecsüléséért tesznek, s egész életükkel a sport szeretetét hirdetik.”

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója a Puskás Akadémia többszörös jubileumának alkalmából indított „Puskás Ferenc 10” vándorkiállítás küldetéséről beszélt. „Azért indítottuk útjára, hogy Öcsi bácsi történetét és hagyatékának legkivételesebb darabjait minél többekkel megismertessük” – mondta. A Puskás Intézet jóvoltából a kiállításon olyan ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, mint a kis Öcsi születési anyakönyvi kivonata és keresztlevele, a Budapest Honvéd 1950-es bajnoki zászlója, a legenda 1952-es helsinki olimpiai aranyérme és 1954-es világbajnoki ezüstérme, a Real Madriddal nyert megannyi kupája, gólkirályi és BEK-serlegei.

A nagyváradi Puskás-kiállítás május 21-ig látogatható.

További hírek