Jobban állunk

2024-06-18

Szerdán 18 órakor a magyar labdarúgó-válogatott a házigazda Németországgal játszik az Európa-bajnokságon. Az egymás elleni tétmérkőzések mérlege magyar fölényt mutat.

Magyarország szombaton a svájci elleni 3–1-es vereséggel kezdte meg a szereplését a kontinenstornán. Hazánk következő ellenfele az Eb „A” jelű csoportjában szerdán 18 órakor a házigazda német válogatott lesz, amely a nyitómérkőzésen 5–1-re verte Skóciát. A két csapat örök mérlege a németek fölényét mutatja, hiszen 37 mérkőzésen 12 magyar siker, 12 döntetlen és 13 német győzelem született, gólarány 74–68 a németek javára. Azonban a tétmérkőzések mérlege a magyarok felé billen: 6 mérkőzésen 3 magyar győzelem, 2 döntetlen és 1 német siker, a gólarány pedig 17–10 a javunkra!

Az 1912-es stocholmi olimpia futballprogramjának füzete (fotó: Puskás Intézet)

Az magyar labdarúgó-válogatott, amely legyőzte Németországot tétmérkőzésen, a fotó 1912-es olimpiai füzetből van (fotó: Puskás Intézet)

Magyarország először 1909. április 4-én találkozott Németországgal, a budapesti barátságos mérkőzésen 3–3-as döntetlen született. A párharc első gólja Borbás Gáspárhoz fűződik. A két csapat Németországban első alkalommal 1911. december 27-én játszott, a müncheni barátságos meccsen 4–1-re győzött a magyar válogatott. 1912. április 14-én ismét Budapesten mérkőztek meg az együttesek, a találkozón már 4–1-re is vezettek a vendégek, de Bodnár Sándor mesterhármasával sikerült 4–4-re alakítani a végeredményt. Az első tétmérkőzésre még az I. világháború kitörése előtt, az stocholmi olimpián került sor. 1912. július 3-án a Vígaszág második fordulójában Magyarország Schlosser Imre három góljával 3–1-re győzte le a németeket. Ezután csak „a nagy háború" és a trianoni békediktátum aláírása után, 1920. október 24-én találkoztak a felek. A berlini barátságos mérkőzésen először nyertek a németek ellenünk, hála Adolf Jäger tizengyesgóljának. Érdekesség, hogy ezt követően 1921. június 5-én az MTK stadionban aztán megszületett az első magyar siker hazai pályán, a barátságos meccsen Schlosser, Guttmann Béla (első válogatottsága, illetve egyetlen válogatott gólja) és Braun József találataival 3–0-ra diadalmaskodott Magyarország.

Puskás Ferenc világbajnoki aranyérme, amelyet Német Labdarúgó-szövetségtől kapott ajándékba az 1954-es vb-döntő 40. évfordulójára, 2004. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Grosics Gyula Német Labdarúgó-szövetségtől kapott oklevele, 2005. (Fotó: Puskás Intézet/Grosics-hagyaték)

Válogatottunk eddig hatszor csapott össze a (nyugat)német csapattal tétmérkőzésen. Az 1912-es olimpiát követően – éppen hetven éve – a svájci világbajnokságon játszott az NSZK válogatottjával Magyarország. Az 1954-es vb „A” jelű csoportjában 8–3-ra győztek Puskás Ferencék (ez máig a legnagyobb különbségű nagyar győzelem a németekkel szemben), majd néhány héttel később a torna döntőjében máig az egyetlen vereségét szenvedte el hazánk tétmérkőzésen. A berni vb-döntőben nemzeti csapatunk hiába vezetett két góllal, kikapott 3–2-re az NSZK-tól a fináléban.

Puskás Ferencnek dedikált német válogatott mez (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc Német Labdarúgó-szövetségtől a 70. születésnapjára kapott ajándéka, 1997. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A „berni tragédia” után egymás elleni tétmeccsre 67 (!) évet kellett várnia a csapatoknak. A 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokságon ugyancsak egy csoportban szerepelt Magyarország és Németország. A müncheni csoportmérkőzésen kétszer is vezetett Marco Rossi együttese, mégis 2–2-es döntetlen született, s így nem tovább nemzeti együttesünk az egyenes kiesés szakaszba. Legközelebb a Nemzetek Ligájában 2022–2023-as kiírásában játszott a németek ellen Magyarország. A Puskás Arénában 1–1-es döntetlennel záruló júniusi összecsapáson a Puskás Akadémia nevelésű játékosa, Nagy Zsolt góljára Jonas Hofmann válaszolt, majd 2022 szeptember 23-án Lipcsében Szalai Ádám zseniális találatával 1–0-ra a magyar válogatott győzött. Így tehát Magyarország három mérkőzés óta veretlen Németországgal szemben.

(A borítóképen Fritz Walter, az NSZK és Puskás Ferenc, a magyar válogatott csapatkapitányai cserélnek zászlót az 1954-es vb-döntőben.)

További hírek