Puskás Ferencre emlékezünk

2018-11-16

Tizenkét évvel ezelőtt, 2006. november 17-én 79 éves korában hunyt el a magyar futball-történelem egyik legnagyobb alakja, akadémiánk névadója, Puskás Ferenc. Most egy olyan elképesztő történetet osztunk meg Önökkel Öcsi bácsi életéből, melyben az emberi nagyságát, barátaihoz való önzetlen hűségét elevenítjük fel.

Puskás Ferenc a mai napig az egyik legismertebb magyar, nevét a világ minden táján ismerik. Tehetségére korán felfigyelve már tizenhat évesen bekerült a Budapest Honvéd felnőtt csapatába. 1945-ben, tizennyolc évesen pedig a válogatottban is bemutatkozhatott. Ahogy teltek-múltak az évek, a szerény kisfiúból a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya lett. Jöttek a sikerek is: a kispesti csapat ötször nyert magyar bajnokságot, az Aranycsapat pedig négy éves veretlenségi sorozatot mutatott be olimpiai győzelemmel, Európa Kupa-arannyal, vagy éppen az angolok ellen sikerekkel. Puskás Ferenc azonban ekkor sem „szállt el”, maradt ugyanolyan szerény, segítőkész, szerethető ember, aki volt egész életén keresztül.

Puskás Ferenc spanyol útlevele, mellette a Kubala Lászlótól ajándékba kapott márványtalpon álló kis bronz cipő és labda (Puskás-hagyaték/ Puskás Intézet) 

1956-ban Puskás Ferenc úgy döntött, hogy az itthoni események hatására nem tér haza a kispesti csapat nem engedélyezett dél-amerikai túrájáról. Az itthoni sikeres sportpályafutását a kommunista rendszer egy „tollvonással áthúzta”, Puskás nevét ezentúl meg sem lehetett említeni a sajtóban. Ekkor indult el azonban egy új élet a számára. Mielőtt a madridi szerződését aláírta volna a régi barát és ifjúsági válogatottbeli csapattárs, Kubala László, az akkori Barcelona kiválósága sietett a segítségére. Ezen segítség „törlesztése” okán fordulhatott elő, hogy 1961. augusztus 30-án Kubala búcsúmérkőzésén Puskás Ferenc a Real Madrid meze helyett, az ősi rivális, gránátvörös-kék színben futott ki a pályára, csapattársával, Di Stéfánóval együtt, így teljesítve barátja elképesztő kérését.

Az ezüsttálca, melyet Puskás Ferenc adott át Kubala Lászlónak, 1961. augusztus 30-án; mellette a másnapi újságcikk az eseményről  (Kubala-hagyaték/ Puskás Intézet)

Kubala László és Puskás Ferenc találkozása Athénban (Puskás-hagyaték/ Puskás Intézet)

További hírek