Puskás-relikviák Aradon

2017-04-13

A kis Öcsi születési anyakönyvi kivonata, a legenda 1952-es helsinki olimpiai aranyérme vagy épp a Real Madriddal nyert megannyi trófeája – csupán néhány a világ valaha volt egyik legnagyobb labdarúgójának relikviáit bemutató tárlat darabjai közül. Ezúttal Aradra érkezett a „Puskás Ferenc 10” vándorkiállítás.

Akadémiánk életében a 2016/2017-es szezon különleges, ebben az évadban ugyanis több kerek évfordulót is ünneplünk: épp kilencven éve, 1927-ben jött világra a kis Öcsi, tíz éve, 2007-ben lett akadémiánk „keresztapja” a legnagyobb magyar futballista, s 2006-ban csatlakozott a „mennyei válogatotthoz” az Aranycsapat legendás kapitánya. A többszörös jubileum alkalmából – névadónkról megemlékezve – a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia „Puskás Ferenc 10” címmel vándorkiállítást indított útjára, hogy Öcsi bácsi történetét és hagyatékának legkivételesebb darabjait minél többekkel megismertesse.

A Maros folyó partján fekvő városban megrendezett Puskás-kiállítást Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere és Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója április 13-án nyitotta meg. „Hittem is, meg nem is, hogy ez a tárlat itt megvalósulhat, ám ahogy teltek a hetek, s a szervezés egyre inkább előrehaladt, megbizonyosodhattunk róla, hogy az itteni magyarok, esetleg románok, minden sportrajongó ember megcsodálhatja ezt a rengeteg kincset – fogalmazott beszédében Faragó Péter elnök. – Nincs az a magyar, aki ne hallotta volna még a legenda nevét, s akit ne érintett volna meg Puskás sportolói és emberi nagysága. Ez a tárlat sokat megmutat az emberből és a sportolóból egyaránt.” Bognár Levente, a város alpolgármestere Arad futballmúltjának felidézésével köszöntötte a kiállítás első látogatóit: „A labdarúgás voltaképp otthon van Aradon, s Öcsi bácsi és a 6:3 mindannyiunk emlékezetében ott él. Puskás nemcsak a magyar, de a világfutball szimbóluma is.” Balogh Balázs pedig a Puskás Intézet küldetéséről beszélt az RMDSZ Arad megyei szervezetének székházában összegyűlt magyaroknak: „A legkiválóbb labdarúgók ereklyéit gyűjtjük össze, hozzánk kerültek Öcsi bácsi hagyatékának darabjai mellett Grosics Gyula és Buzánszky Jenő vagy éppen Kubala László és Deák Bamba egyes emlékei is. Szeretnénk egy múzeumot építeni, hogy állandó kiállítás keretében mutathassuk be a legnagyobbak relikviáit” – árulta el az intézet igazgatója, s hangsúlyozta: „Külföldön talán még mindig többen ismerik Puskást, mint idehaza, így azzal, hogy minél több helyre elvisszük a kiállítást, azt szeretnénk, ha a magyarok határon innen és túl megismerjék a leghíresebb magyart.”

A Puskás Intézet jóvoltából az aradi kiállításon olyan ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, mint a kis Öcsi születési anyakönyvi kivonata és keresztlevele, a Budapest Honvéd 1950-es bajnoki zászlója, a legenda 1952-es helsinki olimpiai aranyérme és 1954-es világbajnoki ezüstérme, a Real Madriddal nyert megannyi kupa, gólkirályi és BEK-serlegek, vagy éppen a 100. osztrák–magyar mérkőzés labdája. A kiállításnak sajátos aradi kötődése is van, az Aranycsapat kőkemény hátvédje, Lóránt Gyula ugyanis az aradi ITA játékosa volt. Az egyesületet 1945. április 18-án alapította a textiliparos Neumann báró Întreprinderii Textile Arad (ITA) néven. Lóránt leigazolásával a csapat már az 1946/47-es idényben bajnoki aranyat nyert a román bajnokságban. A kiállításon látható többek között a játékos 1953-as Európa-kupán szerzett aranyérme, továbbá számos személyes tárgya, igazolványa, kitűzője. Kuriózumként pedig az Aradi Atlétikai Klub zászlaja 1931-ből. A tárlatot április 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők az RMDSZ Arad megyei szervezetének gyűléstermében, az Episcopiei utca 32. szám alatt.

További hírek