Puskásék Bukarestben

2018-12-13

A legendás londoni 6-3-as mérkőzés hatvanötödik évfordulója kapcsán nyílt kiállítás a bukaresti Balassi Intézetben.

A Puskás Intézet Aranycsapat-vándorkiállítása, Barcelonát és Stuttgartot érintve, ezúttal a román fővárosba érkezett. Kósa András, a Balassi Intézet igazgatója, beszédében elmondta: ”Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a sportot, mint kultúrát, ugyanúgy megjelenítsük az Intézet életében, mint az egyéb eseményeket. Jó néhány fociközpontú projektünk van, például a román-magyar válogatott mérkőzések történetét bemutató kiállításunk, amelyet a Magyar Sport Múzeumban csináltunk. Ennek sikerén, illetve ezekből a kapcsolatokból építve, most arra gondoltunk, hogy a hatvanötödik évfordulóra emlékezve bemutatjuk, felelevenítjük az évszázad mérkőzését. Ezt a találkozót Romániában is sokan ismerik, nem csak az erdélyi magyarok, hanem a román emberek is. Ezért most az a feladatunk, hogy az ilyen ismert dolgokat újra előhozzuk a tudatból, a kiállításon pedig megmutassuk az emléktárgyakat.”

 

A kiállítás az impozáns épületegyüttes két termében kapott helyet: az egyikbe a válogatott három legismertebb mérkőzésének – az 1952-es olimpiai győzelem, az 1953-as angol-magyar meccs, illetve az 1954-es elveszített világbajnoki döntő – ereklyéi kerültek, míg a másikba az Aranycsapat néhány tagjának relikviái, továbbá Puskás Ferenc magyarországi és madridi pályafutásának tárgyai.

Természetesen Bukaresthez köthető tárgyakban sem volt hiány, hiszen 1947. október 12-én, a Balkán Kupa megnyerésekor, Hidegkuti Nándor itt kapott emlékérmet a 3–0-ás románok ellen lejátszott mérkőzést követően; továbbá 1948. október 24-én Puskás Ferenc szintén itt kapott medált, miután Magyarország 5–1-re verte a házigazdákat.

Az eseményen tiszteletét tette Florian Sari, a 2020–as Európa-bajnokság román felelőse, továbbá Aueral Ticleanu, a román junior-válogatott szövetségi edzője, aki büszkén mesélte, hogy márciusban járt nálunk Felcsúton és pályára lépett a gyönyörű Pancho Arénában. Továbbá beszélt Bölöni László és Nyilasi Tiborhoz fűződő barátságáról is: „a sport, a labdarúgás lényege, azontúl, hogy mindenki nyerni akar a pályán, hogy sok emberi kötelék, barátság születik, amely megmarad egy életen át.”

A kiállítás 2019. január 10-ig látható a Balassi Intézet épületében.

 

További hírek