Vasas 111

2022-03-16

Ma ünnepli megalakulásának 111. évfordulóját a Vasas SC labdarúgó-szakosztálya. Cikkünkben eddig sosem látott, különleges angyalföldi relikviákat mutatunk be olvasóinknak.

1911. március 16-án alapították a Vasas labdarúgó-szakosztályát. Az angyalföldi együttes története során 6-szor nyert magyar bajnokságot, 4-szer hódította el a Magyar Kupát, valamint 6-szor emelhette magasba a Közép-európai Kupát. A Vasas az 1957–1958-as szezonban első magyar csapatként jutott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában a legjobb négy közé, ott a címvédő Real Madrid 4–2-es összesítéssel búcsúztatta a piros-kéket.

1952-es Béke Kupa ezüstérem

1952-ben az olimpiai felkészülés jegyében indították el a Béka Kupát.  résztvevő csapatok: Olimpiai keret I. (A-válogatott), Olimpiai keret II. (B-válogatott), Kinizsi-Postás SE (Kinizsi és Postás játékosok válogatottja), Lokomotív SE (Lokomotív csapatok válogatottja), Vasas SE (Vasas csapatok válogatottja), Bányász SE (Bányász csapatok válogatottja). A sorozatban végül nem játszottak le minden mérkőzést, a döntőben a Vasas a Ferencvárossal csapott össze. A finálét az FTC nyerte 1–0. A Béke Kupa rangját jelezte, hogy a Magyar Kupa-döntő az előmérkőzése volt az új sorozat fináléjának.

A klub számos legendás játékost adott a magyar labdarúgás számára. A Vasasban a legtöbb mérkőzésen pályára lépő játékos, a Puskás Akadémia tulajdonosi tanácsadója, Komjáti András 443 összecsapással. Komjáti András mellett a Vasas 1977-es bajnokcsapatának másik kiválósága Hegedűs Béla is a Puskás Akadémián dolgozik. Rajtuk kívül olyan nagyszerű játékosok erősítették még a gárdát, mint Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Kiss László, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László vagy Várady Béla.

(Borítókép:Vasas SC 1970-es dedikált csapatzászló, az együttes minden tagjának aláírásával.)

További hírek